Przepis konkursowy

BUŁECZKI ŚWINKI
Zdjęcie przepisu
Składniki:
mąka pszenna, 550 g
suche drożdże , 7 g
jajko, 1 sztuka
jogurt naturalny, 200 ml
ciepłe mleko, 100 ml
sól, 0,5 łyżeczki
cukier, 1 łyżeczka
masło, 100 g
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor: Urszula (Wrocław)
(Głosów: 1545)


Zostań mistrzem kuchni

Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe dokładnie wyrobić (400 g mąki, drożdże, jajko, jogurt, mleko, sól i cukier). Przykryć ręczniczkiem i pozostawić w cieple do podwojenia objętości. Składniki na ciasto maślane (masło i 150 g mąki) połączyć razem i dobrze wyrobić. Ciasto drożdżowe po wyrośnięciu połączyć z ciastem maślanym, dobrze wyrobić, do gładkości, by nie było grudek. Rozwałkować na grubość około 5-6 mm (jeśli chcecie z nadzieniem to wtedy o połowę cieńsze, na środek kłaść łyżeczkę nadzienia i boki sklejać białkiem z drugim krążkiem). Szklanką wycinać głowy świnek, z mniejszej foremki wyciąć nosy, uszy jako ćwierć mniejszego koła. Wszystkie elementy skleić z głową za pomocą białka. Oczy i dziurki zrobić za pomocą dostępnych składników - pieprz, goździki, zioła, marcepan, czekolada itp. Bułeczki odstawić przykryte ręczniczkiem w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. Przed pieczeniem posmarować jajkiem. Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 200 ºC, można przykryć folią, jeśli zbyt szybko nabiorą koloru. Studzić na kratce.
Paella de marisco
Paella de marisco
30-60 min. 4 średni
Głosów: 17
Pomidorki faszerowane
Pomidorki faszerowane
30 min. 2 łatwy
Głosów: 16
Tort nutellowo-waniliowy
Tort nutellowo-waniliowy
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 283
Pączki z dżemem malinowym i lukrem
Pączki z dżemem...
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 1916
Pizza leśna na rukoli pod lazurem
Pizza leśna na rukoli...
30 min. 6 łatwy
Głosów: 1161
Sałatka z gruszką i kurczakiem
Sałatka z gruszką i...
30-60 min. 2 łatwy
Głosów: 20