Przepis konkursowy

CEBULARZE
Zdjęcie przepisu
Składniki:
mąka pszenna, 500 g
mleko, 250 ml
olej, 3 łyżki
drożdże świerze, 40 g
sól, szczyta
Jaja Ale Jaja, 1 sztuka
cebul, 5 sztuk
ser żółty w plastrach, 150 g
masło, 1 łyżka
papier do pieczenia, 50 cm
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 6
poziom trudności: łatwy
Autor: Dagmara (Kłobuck)
(Głosów: 256)


Zostań mistrzem kuchni

Cebulę pokroić w grubszą kostkę, posypać solą i podsmażyć na maśle. Mleko lekko podgrzać. Rozpuścić w nim drożdże, szczyptę soli oraz odrobinę mąki. Zaczyn odstawić na 30 min. Po tym czasie dodać mąkę i olej, wyrobić ciasto i odstawić na kolejne minimum 30 minut, aby urosło. Z wyrośniętego ciasta formować niewielkie placki o średnicy ok. 7-8 cm (mnie wyszło ich 20). Każdy placek posmarować rozkłóconym jajkiem i nałożyć porcję cebuli a następnie posypać serem żółtym pokrojonym w cieniutkie paseczki. Placki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 30 min w 180-200 stopniach do zrumienienia. Smacznego :)
Nadziane kluski
Nadziane kluski
30 min. 6 łatwy
Głosów: 40
Ciasto jaglane z brzoskwiniami - vegan, gluten free
Ciasto jaglane z...
pow. 60 min. 8 łatwy
Głosów: 121
CIASTO Z CIEPŁYMI LODAMI
CIASTO Z CIEPŁYMI LODAMI
pow. 60 min. 2 średni
Głosów: 6
Ziemniaczane bułeczki ze szpinakiem i piersią z kurczaka
Ziemniaczane bułeczki...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 4
Krokiety z chleba tostowego
Krokiety z chleba...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 28
TORCIK CAPPUCCINO
TORCIK CAPPUCCINO
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 18