Przepis konkursowy

CIASTO DLA CHŁOPA Z PIWEM I POPCORNEM
Zdjęcie przepisu
Składniki:
cukier, 200g
kakao Magnetic, 60g
masło Extra Mleczna Dolina, 250g
ciemne piwo z miodem, 250ml
śmietana 18% Mleczna Dolina, 140ml
jaja Ale Jaja, 2szt
cukier wanilinowy, 16g
mąka pszenna Złote Pola, 275g
soda, 2 łyżeczki
czekolada mleczna Magnetic, 100g
śmietanka 18%, 2 łyżki
masło Extra Mleczna Dolina, 1 łyżka
Popcorn Na Maxa, 1 szt
Przygotowanie:
czas: 30 min. porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor: Marta (Toruń)
(Głosów: 3963)


Zostań mistrzem kuchni

W rondelku podgrzej piwo z masłem, aż do jego całkowitego roztopienia. Dodaj do ciepłej masy cukier i kako. Odstaw do wystudzenia. Śmietanę 18%, jajka, cukier wanilinowy miksuj 6 minut, aż powstanie biała masa. Do mas jajecznej dodać wystudzoną piwną masę i dokładnie wymieszaj. Mąkę wymieszaj z sodą i przesiej ją do ciasta. Delikatnie wymieszaj. Przełóż do formy o średnicy 22 cm (wyłożonej papierem do pieczenie). Piecz 50min w temp 180 st. (góra-dół bez termoobiegu). Wystudź na kratce. Polewa: Czekoladę, masło i śmietankę wymieszać i rozpuścić na małym ogniu. Wylać na wystudzone ciasto i posypać popcorn. :-)
Pikantna zupa kokosowa z soczewicą
Pikantna zupa kokosowa...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 37
Koktajl z borówek i truskawek z domieszką jogurtu greckiego
Koktajl z borówek i...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 3
Cytrynowo-miętowy grillowany łosoś z cukinią
Cytrynowo-miętowy...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 26
Sałatka z piersi kurczaka
Sałatka z piersi kurczaka
30 min. 8 łatwy
Głosów: 1747
Ciasto jaglane z brzoskwiniami - vegan, gluten free
Ciasto jaglane z...
pow. 60 min. 8 łatwy
Głosów: 121
Risotto z grzybami
Risotto z grzybami
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 130