Przepis konkursowy

CIASTO Z CIEPŁYMI LODAMI
Zdjęcie przepisu
Składniki:
mąka, 300 g
cukier, 150 g
miód, 2 łyżki
zółtko, 1 szt
margaryna, 150 g
soda, 1 łyżeczka
cukier, 1 szkl
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 2
poziom trudności: średni
Autor: Katarzyna (Zambrów)
(Głosów: 6)


Zostań mistrzem kuchni

Placki miodowe: Mąkę wymieszać z sodą, posiekać z margaryną, dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na połowę. Jedną część rozwałkować, włożyć do blaszki. Piec w 200 st C przez 7-10 minut. W ten sam sposób upiec drugi placek. Krem budyniowy: Jaja roztrzepać z mąką, wlać mleko i zagotować. Rozkręcić z masłem i aromatem. Ciepłe lody: Z wody, cukru i octu ugotować syrop (gęstniejący syrop ma zostawiać za sobą niteczkę). Sparzyć jajka wrzątkiem. Ubić pianę z białek. Do dobrze ubitych białek lać cieniutkim strumieniem ciepły syrop, energicznie mieszając. Pianę z syropem ubijać na parze, aż do zgęstnienia kremu. Następnie miskę z masą, przełożyć do naczynia z zimną wodą i ubijać do wystudzenia masy. Doprawić do smaku np. sokiem z cytryny, kwaskiem cytrynowym lub kakao. Delikatnie wymieszać.
Spaghetti ze szpinakiem i kurczakiem w sosie śmietankowym
Spaghetti ze...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 12
Ciasto czekoladowe z kremem mascarpone i owocami
Ciasto czekoladowe z...
pow. 60 min. 8 łatwy
Głosów: 20
Przepyszne placuszki z cukinii
Przepyszne placuszki z...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 8
Tarta mięsno-warzywna
Tarta mięsno-warzywna
30-60 min. 6 łatwy
Głosów: 58
Muffinki z miodem i orzechami
Muffinki z miodem i...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 3989
Tajska zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym
Tajska zupa z...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 35