Przepis konkursowy

DOMOWA TORTILLA
Zdjęcie przepisu
Składniki:
Mąka na pizzę włoską, 400g
Smalec, 6 łyżek
gorąca woa, 280 ml
sól, 1 łyżeczka
kapusta pekińska,
zielony groszek, puszka
czerwona fasola, puszka
ogórek zielony, 1 szt
olej kujawski, 70 ml
woda zimna, 50 ml
koperek,
cytryna, połowa
cukier, sól , pieprz,
pierś kurczaka, 0,5 kg
przyprawa kebab,
majonez, 3 łyżki
jogurt naturalny typu greckiego, 250g
czosnek, 2 ząbki
keczup,
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor: Agnieszka (Strzałkowo)
(Głosów: 99)


Zostań mistrzem kuchni

Zalewamy gorącą wodą mąkę, dodajemy smalec i 1 łyżeczkę soli szybko wyrabiamy ciasto. Filet z kurczaka drobno kroimy, wkładamy na patelnie z rozgrzanym olejem (20 ml), po chwili doprawiamy przyprawą kebab, kapustę i ogórek kroimy, dodajemy czerwoną fasolkę i groszek te składniki należy wymieszać. Z reszty oleju, zimnej wody, soku z cytryny odrobiny soli, cukru, pieprzu robimy sos, na koniec dodajemy posiekany koperek i wlewamy na warzywa, należy to lekko przemieszać. Jogurt mieszamy z majonezem dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (ewentualnie można wsypać z proszkowany czosnek ) Podgrzewamy patelnię i pieczemy o obu stron rozwałkowane placki tortilli. Na placki nakładamy surówkę, kurczaka polewamy sosem, keczupem zwijamy i zajadamy. Smacznego.
Zapiekanka Makaronowa z Kiełbaską
Zapiekanka Makaronowa...
30 min. 6 łatwy
Głosów: 3
Koktajl owocowy
Koktajl owocowy
30 min. 8 łatwy
Głosów: 12
Urodzinowy tort dla księżniczki
Urodzinowy tort dla...
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 2
Gruszki w zalewie
Gruszki w zalewie
pow. 60 min. 4 średni
Głosów: 13
Delikatny krem z pieczarek z kleksem jogurtowym
Delikatny krem z...
30-60 min. 2 średni
Głosów: 54
Tymbaliki w kształcie świnek
Tymbaliki w kształcie...
pow. 60 min. 8 łatwy
Głosów: 707