Przepis konkursowy

DOMOWY CHLEB Z MIODEM I PŁATKAMI OWSIANYMI
Zdjęcie przepisu
Składniki:
mąka pszenna , 550 g
sól, 2 łyżeczki
masło, 15 g
płatki owsiane, 115 g
suche drożdże , 2 łyżeczki
mleko, 150 ml
miód Lipowy, Wielokwiatowy, 2 łyżki
woda, 225 ml
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 8
poziom trudności: średni
Autor: Wojciech (Białystok)
(Głosów: 1767)


Zostań mistrzem kuchni

Mąkę przesiać, wymieszać z solą. Dodać masło, płatki, drożdże, mleko i wodę, miód. Wyrobić ciasto, by było gładkie i elastyczne. Uformować kulę, włożyć do miski, przykryć, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (1 - 1,5 h). Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrobić, ukształtować bochenek. Położyć na blaszkę wysypaną mąką, przykryć i jeszcze raz pozostawić do wyrośnięcia na około 40 minut. Przed pieczeniem posmarować mlekiem. Piec w temperaturze 230 ºC przez 10 minut, potem temperaturę obniżyć do 200 ºC i piec dodatkowe 20 - 25 minut. Studzić na kratce.
Jajecznica z mortadelą i cukinią
Jajecznica z mortadelą...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 73
Paprykowe łódeczki z serem mocarella
Paprykowe łódeczki z...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 10
Tort bezowy z malinami, serkiem mascarpone pod chmurką z czekolady
Tort bezowy z...
pow. 60 min. 6 średni
Głosów: 1
Lumaconi zapiekane, mielonym nadziane
Lumaconi zapiekane,...
pow. 60 min. 2 średni
Głosów: 4858
Pierś z gęsi pieczona w owocach
Pierś z gęsi pieczona...
pow. 60 min. 4 średni
Głosów: 15
Filet z piersi kurczaka w cieście francuskim
Filet z piersi...
30-60 min. 2 łatwy
Głosów: 37