Przepis konkursowy

FILET Z PIERSI KURCZAKA W CIEŚCIE FRANCUSKIM
Zdjęcie przepisu
Składniki:
Filet z piersi kurczaka, 2 szt.
Przyprawa do kurczaka Prymat, do smaku
Ciasto francuskie, 1 opakowanie
Pomidor , 2 szt.
Ser żółty, 100 g.
Czosnek, 3 ząbki
Żółtko jajka, 1 szt.
Tymianek, do smaku
Oliwa, 30 ml.
sół, szczypta
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor: Agnieszka (Warszawa)
(Głosów: 4206)


Zostań mistrzem kuchni

Filet z piersi kurczaka kroimy w paski i oprószamy przyprawą do kurczaka. Kroimy pomidory w paski, a ząbki czosnku w plastry. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy kurczaka, dodając po chwili czosnek oraz pomidory. Po usmażeniu odsączamy mięso z nadmiaru tłuszczu odkładając je na ręcznik papierowy i pozostawiamy do ostygnięcia. Ciasto francuskie kroimy w prostokąty. W misce mieszamy żółtko z łyżką wody i szczyptą soli do smaku. Kolejno każdy prostokąt smarujemy masą żółtkową. Z pozostałego ciasta docinamy cienkie paski i układamy je na dłuższych bokach prostokątów, po czym również smarujemy je żółtkiem. Przekładamy ciasto na blachę wyłożoną papierem pergaminowym. Na przygotowanym cieście francuskim układamy przesmażonego kurczaka, paski pomidorów i pokruszony ser żółty. Tak przygotowanego kurczaka posypujemy obficie tymiankiem. Pieczemy wszystko w nagrzanym do 180ºC piekarniku przez ok. 15-20 minut.
JAGODOWE MUFFINKI Z CZEKOLADĄ
JAGODOWE MUFFINKI Z...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 16
Taka gratka pyszna sałatka
Taka gratka pyszna...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 1
Pomarańczowa poezja smaku
Pomarańczowa poezja smaku
30 min. 4 łatwy
Głosów: 3990
Toltilla z łososiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami
Toltilla z łososiem,...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 9
DYNIOWE DONUTY Z KASZY JAGLANEJ
DYNIOWE DONUTY Z KASZY...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 17
Deliziosi panini
Deliziosi panini
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 32