Przepis konkursowy

FILET Z PIERSI KURCZAKA W CIEŚCIE FRANCUSKIM
Zdjęcie przepisu
Składniki:
Filet z piersi kurczaka, 2 szt.
Przyprawa do kurczaka Prymat, do smaku
Ciasto francuskie, 1 opakowanie
Pomidor , 2 szt.
Ser żółty, 100 g.
Czosnek, 3 ząbki
Żółtko jajka, 1 szt.
Tymianek, do smaku
Oliwa, 30 ml.
sół, szczypta
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor: Agnieszka (Warszawa)
(Głosów: 4206)


Zostań mistrzem kuchni

Filet z piersi kurczaka kroimy w paski i oprószamy przyprawą do kurczaka. Kroimy pomidory w paski, a ząbki czosnku w plastry. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy kurczaka, dodając po chwili czosnek oraz pomidory. Po usmażeniu odsączamy mięso z nadmiaru tłuszczu odkładając je na ręcznik papierowy i pozostawiamy do ostygnięcia. Ciasto francuskie kroimy w prostokąty. W misce mieszamy żółtko z łyżką wody i szczyptą soli do smaku. Kolejno każdy prostokąt smarujemy masą żółtkową. Z pozostałego ciasta docinamy cienkie paski i układamy je na dłuższych bokach prostokątów, po czym również smarujemy je żółtkiem. Przekładamy ciasto na blachę wyłożoną papierem pergaminowym. Na przygotowanym cieście francuskim układamy przesmażonego kurczaka, paski pomidorów i pokruszony ser żółty. Tak przygotowanego kurczaka posypujemy obficie tymiankiem. Pieczemy wszystko w nagrzanym do 180ºC piekarniku przez ok. 15-20 minut.
Miodowa tarta migdałowo-orzechowo-rodzynkowa z sosem pomarańczowym i kiwi
Miodowa tarta...
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 1
Szpinakowa zapiekanka, czyli zdrowie na talerzu
Szpinakowa zapiekanka,...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 235
Ślimaki z ciasta francuskiego z pieczarkami i mięsem mielonym
Ślimaki z ciasta...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 14
Malinowa zebra
Malinowa zebra
pow. 60 min. 8 łatwy
Głosów: 2
Tort z masą śmietanową i owocami
Tort z masą śmietanową...
30-60 min. 8 łatwy
Głosów: 4243
Dyniowo - grzybowe risotto
Dyniowo - grzybowe...
30-60 min. 2 łatwy
Głosów: 5