Przepis konkursowy

FRANCUSKIE MAKARONIKI Z MASCARPONE I KREMEM CZEKOLADOWO-ORZECHOWYM
Zdjęcie przepisu
Składniki:
białka, 50g
migdały mielone, bez skórek, 60g
cukier puder, 100g
cukier drobny do wypieków, 20g
cukier waniliowy, 1 łyżeczka
serek mascarpone, 125g
krem czekoladowo-orzechowy, 2 łyżki
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor: Justyna (Bielsko - Biała)
(Głosów: 4731)


Zostań mistrzem kuchni

Zmielone migdały i cukier puder przesiać przez sito. Białka o temperaturze pokojowej ubić na sztywno, dodawać partiami drobny cukier wymieszany z cukrem waniliowym. Do przygotowanej masy dodać migdały przesiane z cukrem pudrem, całość delikatnie wymieszać szpatułką. Na blachę wyłożyć silikonową matę do pieczenia makaroników (można też zastosować papier do pieczenia i wyrysować na nim koła o średnicy ok. 3 cm). Przygotowaną masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać okrągłe makaroniki prostopadle do maty. Odstawić w temperaturze pokojowej na czas 30-60 min, aby makaroniki się wysuszyły. Po tym czasie piec w piekarniku nagrzanym do 150°C przez ok. 10 min. Po przestudzeniu ciasteczka przełożyć na talerz. Przygotować krem: schłodzony serek mascarpone zmiksować z kremem czekoladowo-orzechowym. Masą przełożyć makaroniki. Makaroniki najlepiej smakują na następny dzień. Smacznego!
Sernik z masą kajmakową na czekoladowym brownie
Sernik z masą...
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 69
GULASZ Z KOLOROWYM MAKARONEM
GULASZ Z KOLOROWYM...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 186
Budyniowe z  galaretką
Budyniowe z galaretką
30 min. 6 średni
Głosów: 60
Truskawkowe babeczki
Truskawkowe babeczki
30 min. 4 łatwy
Głosów: 5
Wspomnienie wakacji-muszle w serowej otoczce z kolendrą
Wspomnienie...
30-60 min. 4 średni
Głosów: 103
Jesienne pierniczki
Jesienne pierniczki
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 5