Przepis konkursowy

KACZKA W POMARAŃCZACH I GRUSZKACH
Zdjęcie przepisu
Składniki:
1kaczka- ok. 2 kg, 4
3 pomarańcze,
3 gruszki,
5-6 łyżek miodu Złota Pasieka,
1 czosnek,
sól,
pieprz,
3 łyżki tymianku Prymat,
oliwa z oliwek Extra Virgin,
3 łyżki jasnego sosu sojowego,
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor: Joanna (Gorzów Wlkp.)
(Głosów: 4034)


Zostań mistrzem kuchni

Kaczkę polewamy wewnątrz i zewnątrz oliwą z oliwek, następnie nacieramy posypaną solą i pieprzem oraz tymiankiem. Podlewamy sosem sojowym. Kaczkę wkładamy do rozgrzanego do temp. 170 stop. C piekarnika na ok. 1 godzinę.Po tym czasie dokładamy do brytfanny ćwiartki pomarańczy i gruszek. Kładziemy główkę czosnku przeciętą poziomo na połówki. Kaczkę smarujemy miodem. Pieczemy ponownie przez ok.40 min. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Życzę smacznego!
Pierś z gęsi pieczona w owocach
Pierś z gęsi pieczona...
pow. 60 min. 4 średni
Głosów: 15
Kurka z kurką
Kurka z kurką
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 9
Placki z piersi kurczaka z kalafiorem, porem i żurawiną
Placki z piersi...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 292
Najprostszy chleb domowy
Najprostszy chleb domowy
pow. 60 min. 4 łatwy
Głosów: 31
Malinowa radość na serku mascarpone!
Malinowa radość na...
30-60 min. 6 średni
Głosów: 27
Tort czekoladowy z kremem wiśniowym
Tort czekoladowy z...
30 min. 8 średni
Głosów: 4