Przepis konkursowy

KACZKA W POMARAŃCZACH I GRUSZKACH
Zdjęcie przepisu
Składniki:
1kaczka- ok. 2 kg, 4
3 pomarańcze,
3 gruszki,
5-6 łyżek miodu Złota Pasieka,
1 czosnek,
sól,
pieprz,
3 łyżki tymianku Prymat,
oliwa z oliwek Extra Virgin,
3 łyżki jasnego sosu sojowego,
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor: Joanna (Gorzów Wlkp.)
(Głosów: 4034)


Zostań mistrzem kuchni

Kaczkę polewamy wewnątrz i zewnątrz oliwą z oliwek, następnie nacieramy posypaną solą i pieprzem oraz tymiankiem. Podlewamy sosem sojowym. Kaczkę wkładamy do rozgrzanego do temp. 170 stop. C piekarnika na ok. 1 godzinę.Po tym czasie dokładamy do brytfanny ćwiartki pomarańczy i gruszek. Kładziemy główkę czosnku przeciętą poziomo na połówki. Kaczkę smarujemy miodem. Pieczemy ponownie przez ok.40 min. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Życzę smacznego!
Mocno czekoladowy tort z suszonymi owocami i nutellą
Mocno czekoladowy tort...
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 8
Pierś kaczki z glazurą jabłkową w sosie pomarańczowym
Pierś kaczki z glazurą...
pow. 60 min. 2 średni
Głosów: 38
Tani Tort Serowy
Tani Tort Serowy
30-60 min. 8 łatwy
Głosów: 25
Pierś z rozmarynem
Pierś z rozmarynem
30-60 min. 2 łatwy
Głosów: 13
Kruche ciasteczka z dżemem
Kruche ciasteczka z...
30-60 min. 8 łatwy
Głosów: 18
Rostbef/szpinak baby/pestki dyni/ brie/ grillowana gruszka/pieprz mielony/dressing malinowy
Rostbef/szpinak...
30 min. 2 średni
Głosów: 1