Przepis konkursowy

KLUSKI ŚLĄSKIE ZE SCHABOWYM W BULIONETCE
Zdjęcie przepisu
Składniki:
Ugotowane ziemniaki, 1,5kg
Skrobia ziemniaczana, ok. 1 szkl.
Jajko, 1 szt.
Kotlety schabowe Kraina Mięs, 5 szt.
Bulionetka do duszonych mięs KNORR, 1 szt.
Duża cebula, 1 szt.
Czosnek, 1 główka
Przygotowanie:
czas: 30 min. porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor: EWELINA (HENRYKÓW)
(Głosów: 3450)


Zostań mistrzem kuchni

Kluski śląskie. Ugotowane ziemniaki dusimy, dzielimy na 4 części i 1/4 z nich wypełniamy skrobią ziemniaczaną, dodajemy oddzieloną część ziemniaków, 1 całe jajko i wyrabiamy cisto. Formujemy kluski podsypując mąką pszenna i gotujemy. Schab w sosie z bulionówką. Rozbijamy kotlety, przyprawiamy solą, pieprzem plus ewentualne ziołami wg gustu, smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, po czym przekładamy do rondla i gotujemy w ok 3 szklankach wody. Dodajemy zioła angielskie, liść laurowy, pieprz. Posypujemy kotlety lekko mąką aby sos zgęstniał. Siekamy cebulę w kostkę i smażymy na patelni, dodajemy do schabowych. Koimy w plastry czosnek i dodajemy do reszty składników. Na koniec dodajemy 1 szt. Bulionetki do duszonych mięs Knorr. Całość chwilkę gotujemy i polewamy kluski śląskie. PROSTE, SZYBKIE I PYSZNE !! SMACZNEGO :)
Chrupiący falafel z grillowanym bakłażanem i humusem
Chrupiący falafel z...
30-60 min. 4 średni
Głosów: 1933
Łososiowa przekąska
Łososiowa przekąska
pow. 60 min. 8 trudny
Głosów: 65
Makoron z brokułami i anchovies
Makoron z brokułami i...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 23
Szaszłyki po japońsku
Szaszłyki po japońsku
30 min. 2 łatwy
Głosów: 3813
Gulasz z kurczakiem , szpinakiem i pomidorkami
Gulasz z kurczakiem ,...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 25
Chrupiąco - ziołowe niebo w gębie
Chrupiąco - ziołowe...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 93