Przepis konkursowy

MAKARON Z ZIELONYM PESTO I CZERWONYMI DODATKAMI
Zdjęcie przepisu
Składniki:
Makaron spaghetti, 250g
Suszone pomidory, 100g
Oliwki zielone, 75g
Olej, 15g
Sól, 5g
Migdały w płatkach, 30g
Bazylia świeża, 1 krzaczek
Papryka czerwona, 1 szt.
Oliwa z oliwek Soleada, 70ml
Przyprawa pieprz grubo mielony, 2g
przyprawa papryka słodka, 2g
przyprawa papryka ostra, 2g
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor: Magdalena (gliwice)
(Głosów: 143)


Zostań mistrzem kuchni

Do osolonej, gotującej się wody wlewamy 15g oleju i wkładamy makaron spaghetti. Makaron gotujemy (zgodnie z informacją na opakowaniu) na sposób al dente. Do blendera wlewamy oliwę z oliwek, wrzucamy świeżą bazylię, a następnie miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie przyprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką oraz ostrą i jeszcze raz mieszamy. Paprykę, oliwki i suszone pomidory kroimy w słupki. Migdały prażymy na rozgrzanej patelni. Na dużą, rozgrzaną i natłuszczoną patelnię wsypujemy ugotowany makaron. Następnie wlewamy większość pesto z bazylii i wsypujemy pokrojone w słupki warzywa. Przez chwilę podsmażamy makaron z warzywami, tak aby delikatnie się zarumieniły, od czasu do czasu mieszając. Podsmażone danie przekładamy do głębokich miseczek. Na koniec wylewamy przygotowane pesto, posypujemy poszatkowaną bazylią i uprażonymi migdałami. Smacznego! :)
Makaron z dwoma serami
Makaron z dwoma serami
30 min. 4 łatwy
Głosów: 1
Miodowa tarta migdałowo-orzechowo-rodzynkowa z sosem pomarańczowym i kiwi
Miodowa tarta...
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 1
Wegetariańskie zielone burgery z soczewicy
Wegetariańskie zielone...
30 min. 4 średni
Głosów: 86
Różyczki
Różyczki
30 min. 2 łatwy
Głosów: 131
Sałatka z figami
Sałatka z figami
30 min. 2 łatwy
Głosów: 15
Amerykańskie naleśniki z owocami
Amerykańskie naleśniki...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 1