Składniki:
jajka, 6 szt.
cukier puder, 11 łyżek
mąka krupczatka, 5 łyżek
kakao, 4 łyżeczki
cukier waniliowy, 3 szt.
proszek do pieczenia, 1 łyżka
ser do sernika w wiaderku, 1 kg
świeże maliny, 1 kg
żelatyna , 2 łyżki
malinowa galaretka, 3 szt.
herbata malinowa, 1 szt.
woda, 1200 ml
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 8
poziom trudności: średni
Autor:
Iwona (Gubin)
(Głosów: 26)
Biszkopt czekoladowy: z 6 białek i 2 szt. cukru waniliowego ubijamy pianę. Następnie dodajemy 6 żółtek i po kolei 7 łyżek cukru pudru, 5 łyżek krupczatki, 4 łyżeczki kakao i jedną łyżkę proszku do pieczenia cały czas ubijając. Wykładamy na blachę o wymiarach ok 20/30 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 160 st C około 45 minut.
Masa: żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Ser przekładamy do większej miski, dodajemy 1 szt. cukru waniliowego, około
4 łyżek cukru pudru w zależności od tego jak słodki chcemy ser, wszystko mieszamy mikserem dla uzyskania jednolitej masy, po czym dodajemy rozpuszczoną żelatynę i szybko mieszamy mikserem.
Przekładamy: ciasto biszkoptowe po wystudzeniu przekrawamy na pół. Pierwszy blat pozostawiamy na blaszce i nasączamy herbatą malinową potem nakładamy masę serową (troszkę zostawić na posmarowanie delikatnie wierzchu) na ser układamy ok 1 szkl. malin, przykrywamy drugim blatem, który także nasączamy herbatką i smarujemy pozostałą masą serową. Na wierzch wysypujemy resztę malin, tak aby nie było mniej więcej żadnego prześwitu. Wkładamy do lodówki na około 2 godz. W tym czasie zagotowujemy 1200 ml wody, w której rozpuścimy 3 galaretki. Schładzamy. Tężejącą galaretkę wylewamy na maliny i zostawiamy w lodówce do stężenia najlepiej na całą noc. SMACZNEGO!