Przepis konkursowy

MIODOWA TARTA MIGDAŁOWO-ORZECHOWO-RODZYNKOWA Z SOSEM POMARAŃCZOWYM I KIWI
Zdjęcie przepisu
Składniki:
Pomarańcz, 1 sztuka
Kiwi, 2 sztuki
Cukier wanilinowy, 1 opakowanie
Migdały, 0,5 szklanki
Orzechy, 1 szklanka
Rodzynki, 0,5 szklanki
Miód, 2 łyżki
Jaja, 2 sztuki
Żółtko, 1 sztuka
Masło, 150 g
Cukier, 0,5 szklanki
Mąka, 1,5 szklanki
Woda, 2 łyżeczki
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 8
poziom trudności: średni
Autor: Sylwia (Boguchwała)
(Głosów: 1)


Zostań mistrzem kuchni

Ciasto na tartę: 100 g masła posiekać, dodać cukier i mąkę a następnie żółtko. Wszystko razem zagniatać i dodać wodę. Ciasto uformować w kulkę i zawinąć w folię. Włożyć na 20 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na cienki placek i wylepić spód i brzegi wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Ciasto po nakłuwać widelcem. Piec przez 15 minut w temp. 210 stopni. Masa: Stopić resztę masła. W miseczce wymieszać orzechy, rodzynki, migdały i dodać miód. Wsypać cukier, dodać jajka i wlać masło. Wszystko wymieszać i wlać na upieczone ciasto. Piec w temp. 180 stopni przez 45 minut. Sos: Kiwi pokroić w kostkę i rozmiksować i dodać połowę cukru wanilinowego. Pomarańcza pokroić w kostkę i rozmiksować dodając połowę cukru wanilinowego.
TARTA Z SZYNKĄ PROSCIUTTO I POMIDORAMI
TARTA Z SZYNKĄ...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 1
Ananas w cukrowo-miętowej posypce z syropem klonowym
Ananas w...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 551
Biszkopt z malinami i chałwą pod cytrynową pianką
Biszkopt z malinami i...
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 3977
Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki pietruszki i czosnku
Pierożki z kurczakiem,...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 18
Sałatka rucollo z sosem musztardowym
Sałatka rucollo z...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 36
Błyskawiczna sałatka warzywno-ryżowa
Błyskawiczna sałatka...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 8