Przepis konkursowy

NADZIEWANA FRANCUZECZKA MIĘSEM MIELONYM I SZPINAKIEM
Zdjęcie przepisu
Składniki:
Ciasto francuskie, 1 sztuka
Mięso mielone , 50 dkg
Ząbki czosnku, 2 sztuki
Przyprawa do mięsa mielonego, 2 łyżki
Papryka czerwona, 1 sztuka
Cebula , 1 sztuka
Ser żółty, 15 dkg
Śmietana , 2 łyżki
Sól,Pieprz,Gałka muszkatołowa, do smaku
Sezam, 1 łyżka
Jajko, 1 sztuka
Masło, 1 łyżka
Szpinak baby, 1 opakowanie
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor: Elżbieta (Łuków)
(Głosów: 3940)


Zostań mistrzem kuchni

Ciasto francuskie musimy poprzycinać do odpowiednich rozmiarów. Wzdłuż dłuższych boków ciasta zrobić nacięcia na około 30 stopni, w odstępach co 1,5-2 cm. Środek ciasta ma zostać w całości, około 4-5 cm), tak aby można na nie pociętym cieście rozłożyć farsz oraz żeby było można je było zawinąć do środka. Szpinak umyć, zostawić na sitku do obcieknięcia. Listki można zostawić całe albo posiekać przed lub po gotowaniu. Nagrzej patelnię (bez tłuszczu) i wrzuć na nią opłukane/osuszone liście szpinaku. Mieszaj szpinak przekładając jego liście od spodu do góry. Szpinak jest gotowy, gdy w pełni straci swoją jędrność - czas gotowania to około 2 minuty. Gdy szpinak będzie gotowy, dodaj przeciśnięty lub drobno posiekany czosnek, śmietanę, gałkę muszkatołową, pieprz, zamieszaj i przełóż na talerz. Smaż 3-4 minuty cały czas mieszając. Mielone mięso podsmażamy na niewielkiej ilości oleju doprawiając przyprawą do mięsa mielonego, pieprzem, sola do smaku. Na przygotowanym cieście rozkładamy, na środku (wzdłuż) pokrojoną cebulkę, na cebulkę farsz z mięsa mielonego zostawiając odstępy po bokach z każdej strony. Szpinak układamy na mięsnym farszu, możemy ułożyć na nim paseczki papryki, całość posypujemy startym żółtym serem. Po nałożeniu całego nadzienia ciasto zapleść. Nacięte paski poprzekładać na zmianę lewy, prawy, lewy itd. Górę warkocza smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy sezamem, pieczemy ok 25-30 minut w piekarniku. Podawać z sałatką paprykowo-pomidorową. Smacznego.
Dorsz w roli głównej
Dorsz w roli głównej
30-60 min. 4 średni
Głosów: 4462
Tilapia Sous Vide z puree z buraka na miętowym sosie z pianą z syropu z arbuza , jogurtem i kwiatami jadalnymi
Tilapia Sous Vide z...
pow. 60 min. 2 trudny
Głosów: 85
Truskawkowe wspomnienie
Truskawkowe wspomnienie
30 min. 2 łatwy
Głosów: 7
Owsiane pancakes z pieczonych buraków i bananów (wegańskie!) + puree z mango
Owsiane pancakes z...
pow. 60 min. 2 średni
Głosów: 2
Rolada z mięsa mielonego
Rolada z mięsa mielonego
pow. 60 min. 8 łatwy
Głosów: 0
Piersi z kurczaka z boczkiem podane z śmietanowym sosem z porem
Piersi z kurczaka z...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 621