Przepis konkursowy

NIECODZIENNE CAPRESE ZWIEŃCZONE SPAGHETTI Z PESTO
Zdjęcie przepisu
Składniki:
Pomidory , 500 g
Agar (lub żelatyna), 2 g/100 ml
Ser Mozzarella Bufala, 250 g
Oliwa z oliwek, 100 ml
Bazylia świeża, pęczek
Orzeszki pinii , 50 g
Sól i pieprz, wg. uznania
Przygotowanie:
czas: 30 min. porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor: Emilia (Poznań)
(Głosów: 13)


Zostań mistrzem kuchni

Warstwa pomidorowa: Pomidory blanszujemy (wcześniej nacinając na wierzchołku na krzyż), obieramy ze skórki i pozbawiamy nasion. Warto wybrać dojrzałe i nieco droższe pomidory, ponieważ są podstawą tego dania - mocno czerwone i jędrne. Blendujemy, wtłaczając dużo powietrza. Solimy, pieprzymy wg. uznania. Podgrzewamy w rondlu i dodajemy agar lub żelatynę. Wylewamy do kieliszków lub małych literatek na 1/3 wysokości. Ostawiamy do stężenia. Warstwa serowa: Mozarellę odsączamy(to bardzo ważne!) Kroimy w małą kostkę i odstawiamy na sitko, aby pozbyła się solanki. Po odsączeniu wykładamy na stężoną galaretkę z pomidorów w podobnej wysokości, jak galaretka. Spaghetti z pesto: Bazylię i orzeszki zetrzeć w moździerzu lub małym blenderze. Powoli dodawać oliwę aby otrzymać gęste pesto. Wykonać szprycę z pergaminu lub użyć plastikowej z cienkim wylotem. Udekorować całość wężykiem z pesto.
Jesienna zapiekanka Occhi di Lupo
Jesienna zapiekanka...
30-60 min. 6 łatwy
Głosów: 111
Orientalny kurczak z kuskusem i warzywami
Orientalny kurczak z...
30 min. 4 średni
Głosów: 140
Miodowe brokuły
Miodowe brokuły
30 min. 2 łatwy
Głosów: 33
Letnia tarta z owocami
Letnia tarta z owocami
pow. 60 min. 6 średni
Głosów: 11
Pleśniak z malinami
Pleśniak z malinami
30-60 min. 6 średni
Głosów: 9
Calzone pomidorowe z nutką pikanterii
Calzone pomidorowe z...
30-60 min. 2 średni
Głosów: 2