Przepis konkursowy

PAPPARDELLE ZE SZPINAKIEM I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ W ŚMIETANOWYM SOSIE
Zdjęcie przepisu
Składniki:
makaron Pappardelle, 300 g
szpinak Baby, 2 garście
szynka parmeńska, 80 g
żółtko, 1 sztuka
śmietanka 30% , 1/4 szklanki
czosnek, 1 ząbek
oliwa/masło, 2 łyżki
sól,pieprz, do smaku
Przygotowanie:
czas: 30 min. porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor: Izabela (Gdynia)
(Głosów: 42)


Zostań mistrzem kuchni

Makaron gotujemy al dente. Zostawiamy około 1/4 szklanki wody z gotowania. Szynkę parmeńską kroimy w kostkę. Szpinak myjemy, ucinamy zdrewniałe łodyżki. Czosnek siekamy drobno. Na patelni rozgrzewamy oliwę/masło i wrzucamy posiekany czosnek. Smażymy chwilę, uważając by się nie przypalił. Dorzucamy szynkę i podsmażamy, aż zrobi się lekko chrupiąca. Dodajemy umyty szpinak, solimy i pieprzymy. Czekamy, aż szpinak odparuje i ściągamy z ognia. Do garnka po makaronie wlewamy wodę z gotowania i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, dorzucamy odcedzony makaron i mieszamy. Następnie dolewamy śmietankę i wszystko razem podgrzewamy. Dodajemy zawartość patelni oraz żółtko. Mieszamy wszystko razem, by żółtko się nie ścięło, a okleiło makaron. Przekładamy do głębokich talerzy i posypujemy tartym parmezanem lub grana padano.
złota kurka bez piórka
złota kurka bez piórka
30 min. 2 łatwy
Głosów: 2
Pyszna tarta z borowkami, granatem i musem z bialej czekolady
Pyszna tarta z...
pow. 60 min. 6 łatwy
Głosów: 87
Babeczki
Babeczki
30 min. 8 średni
Głosów: 38
Sałatka z gruszką i kozim serem
Sałatka z gruszką i...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 9
WEGAŃSKIE GOŁĄBKI W LIŚCIACH BOTWINY
WEGAŃSKIE GOŁĄBKI W...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 17
Placki ziemniaczane z polskimi jabłkami
Placki ziemniaczane z...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 2