Przepis konkursowy

PAPRYKOWO-POMIDOROWY TUŃCZYK Z MAKARONEM
Zdjęcie przepisu
Składniki:
Papryka czerwona, 1 szt.
Tuńczyk w sosie własnym, 2 puszki
Cebula biała , 1 szt. średnia
Serek biały kanapkowy np. Delikate z Biedronki, 2 łyżki
Przecier pomidorowy, 300 ml
Makaron (najlepiej pełnoziarnisty), 300 g
Natka pietruszki, pęczek
Przyprawy: cukier, kurkuma, słodka papryka, pieprz, sól,
Przygotowanie:
czas: 30 min. porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor: Tomasz (Warszawa)
(Głosów: 66)


Zostań mistrzem kuchni

Podsmaż na łyżce oleju pokrojoną w kostkę cebulkę, dodaj szczyptę cukru, kurkumę i słodką paprykę. W międzyczasie podgrzej wodę i ugotuj makaron. Gdy cebula się skarmelizuje dodaj pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Smaż aż papryka zrobi się miękka. Następnie dodaj tuńczyka oraz przecier lub sok pomidorowy, dopraw solą i pieprzem. Doprowadź do wrzenia i duś jeszcze 7/10 min następnie zagęścić białym serkiem. Sos podawaj z makaronem fussilli/świderki lub penne/pióra,na koniec posyp wszystko posiekaną natką pietruszki.
Kruchy placek z rabarbarem i malinami
Kruchy placek z...
30-60 min. 8 łatwy
Głosów: 67
Drożdżowe bułeczki z dżemem
Drożdżowe bułeczki z...
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 31
Cheeseburgery jaglane ze szpinakiem
Cheeseburgery jaglane...
30-60 min. 2 średni
Głosów: 120
Fale Dunaju z jeżynami
Fale Dunaju z jeżynami
30 min. 8 łatwy
Głosów: 2030
Tarta z mascarpone, białą czekoladą i syropem klonowym
Tarta z mascarpone,...
30 min. 8 łatwy
Głosów: 165
Szybka babka czekoladowa
Szybka babka czekoladowa
30-60 min. 8 łatwy
Głosów: 65