Przepis konkursowy

PIERNICZKI NA CHOINKĘ Z OKIENKIEM
Zdjęcie przepisu
Składniki:
miód, 1/4 szkl.
masło, 80 g
cukier puder, 1/2 szkl.
jajka, 1 szt.
mąka pszenna, 2 i 1/4 szkl.
soda oczyszczona, 1 łyżeczka
przyprawa do piernika, 1 i 1/2 łyżki
kakao, łyżeczka dla ciemniejszego koloru.
landrynki (niepudrowane), 1 opakowanie
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 8
poziom trudności: średni
Autor: Agnieszka (Jelcz Laskowice)
(Głosów: 4146)


Zostań mistrzem kuchni

Miód i masło rozpuścić w rondelku (nie doprowadzając do wrzenia) i przestudzić. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ( jeżeli ciasto wyjdzie bardzo rzadkie dosypywać stopniowo troszkę mąki). Jeżeli będzie zbyt miękkie to trzeba schłodzić, żeby lepiej można było rozwałkować. Rozwałkować na grubość ok 5 mm, podsypując mąką. Foremkami wykrawać pierniczki w różnych kształtach. W pierniczkach wykrawać okienko np. kieliszkiem, nie zapominając o zrobieniu dziurki na tasiemkę do zawieszenia na choince ( ja robię słomką do picia, wtedy nie zarasta w trakcie pieczenia) i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W każde okienko w pierniczku włożyć jedną landrynkę. Piec ok 10 minut w 180 stopniach ( wypieczone zbyt mocno będą kruche i będą miały gorzki smak). Ściągnąć z blachy dopiero po wystudzeniu. Ostudzone lukrować według własnych upodobań :) Udanej zabawy i smacznego :)
Urodzinowy tort dla księżniczki
Urodzinowy tort dla...
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 2
Puszysty sernik
Puszysty sernik
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 27
Biszkopt czekoladowy ze szpinakiem
Biszkopt czekoladowy...
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 417
Tort z bitą śmietaną i serkiem marscarpone
Tort z bitą śmietaną i...
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 12
Pyszne ciasto na zimno bez pieczenia
Pyszne ciasto na zimno...
30-60 min. 8 łatwy
Głosów: 30
Omlety z łososiem i delikatnym serkiem
Omlety z łososiem i...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 15