Składniki:
Pierś z kurczaka, 1 sztuka
Ogórek konserwowy, 1-2 sztuki
Jajko, 1 sztuka
Sok z cytryny, 2 łyżki
Olej, 2 łyżki
Papryka mielona ostra, 1/2 łyżeczki
Suszony tymianek, 1/2 łyżeczki
Sól, pieprz, do smaku
Jajko ugotować na twardo. Ostudzić i obrać ze skorupki. Mięso umyć i osuszyć. Rozkroić jak książkę i delikatnie rozbić tłuczkiem. Oprószyć solą, pieprzem oraz papryką. Posypać tymiankiem. Ogórki zetrzeć na tarce na dużych oczkach i odcisnąć z niego sok. Rozłożyć ogórki na płacie mięsa. Jajko przekroić na pół i ułożyć na mięsie nacięciem do góry. Zwinąć w roladkę i spiąć wykałaczkami. Polać z każdej strony sokiem z cytryny i odłożyć na 15 minut do lodówki. Następnie na patelni rozgrzać olej i położyć mięso. Smażyć przez około 10 minut co chwilę obracając mięso. Przed podaniem wyjąć wykałaczki. Smacznego!