Przepis Jakuba Kuronia

PIERŚ Z KURCZAKA SZYNKĄ, SZPINAKIEM I ORZECHAMI
Zdjęcie przepisu
Składniki:
4 filety z piersi kurczęcej Świat Drobiu,
250 g liści szpinaku Baby,
100 g mieszanki orzechów Bakalland,
50 g rodzynek,
łyżka masła,
4 plasterki szynki maślanej Sokołów,
mała cebula, pokrojona w kostkę,
100 ml białego półwytrawnego wina,
sok z 1/2 cytryny,
150 ml śmietany 30 %,
posiekany pęczek szczypiorku,
łyżka oliwy z oliwek,
przyprawy: sól, pieprz,
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 4
poziom trudności: średni
(Głosów: 0)


Zostań mistrzem kuchni

Rozgrzej piekarnik do 190 ˚C. Natnij każdą pierś na pół, ale nie do końca. Rozklep je przez folię spożywczą na grubość 0,5 cm i dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż szpinak, przez 1 min. Po tym czasie dodaj połowę rodzynek i orzechów, dopraw solą i pieprzem. Całość zamieszaj i odstaw do wystygnięcia. Następnie zmiksuj na gładką masę. Na każdym kawałku mięsa połóż plasterek szynki i rozsmaruj farsz. Posyp resztą orzechów i rodzynek. Zwiń roladkę składając brzegi do środka. Zepnij wykałaczką, dopraw solą i pieprzem. Piecz około 20 min. W tym czasie przygotuj sos. W rondelku rozgrzej oliwę i dodaj cebulę. Smaż przez 2 min., cały czas mieszając. Po tym czasie wlej wino i sok z cytryny, zredukuj o połowę. Wlej śmietanę i podgrzewaj aż zgęstnieje. Pod koniec dodaj szczypiorek. Roladki podawaj z sosem.