Przepis konkursowy

POMIDOROWA TAPENADA
Zdjęcie przepisu
Składniki:
słonecznik łuskany , 1szkl.
pestki dyni łuskane, 1/4 szkl.
oliwa, 50ml
suszone pomidory, 14szt.
sok z 1/2 cytryny,
szczypta chilli,
czosnek, 1 ząbek
sól, 1/2 łyżeczki
Przygotowanie:
czas: 30 min. porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor: Paulina (Świebodzin)
(Głosów: 46)


Zostań mistrzem kuchni

Piekarnik nastaw na 180 stopni. Słonecznik i pestki dyni umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 10 min. Przestudzone ziarna słonecznika i dyni zmiksuj w blenderze wraz z oliwą, aż do uzyskania mazistej konsystencji. Dodaj pomidory, czosnek, sól, chilli, sok z cytryny i ponownie zmiksuj do momentu, aż osiągnie konsystencję pasty. Jeśli jest zbyt gęsta możesz dodać 1-2 łyżki wody. Pastę przełóż do słoiczka. Nadaje się do świeżego pieczywa, grzanek; jest idealna jako przekąska na przyjęciach, np. na krakersach. Można ją również wykorzystać jako pesto do makaronu. Smacznego!
Ostra pizza chilli
Ostra pizza chilli
pow. 60 min. 4 średni
Głosów: 3258
Naleśniki z duszonymi grzybami i parówką
Naleśniki z duszonymi...
30-60 min. 2 łatwy
Głosów: 3928
Pijany kokos
Pijany kokos
30-60 min. 8 łatwy
Głosów: 236
Polędwiczki w sosie grzybowym
Polędwiczki w sosie...
30-60 min. 6 średni
Głosów: 39
Aromatyczny Miodownik
Aromatyczny Miodownik
pow. 60 min. 8 łatwy
Głosów: 43
Rożki francuskie bogato szpinakowe fetą doprawione
Rożki francuskie...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 1