Przepis Agaty Jędraszczak

RISOTTO Z MULAMI I KREWETKAMI
Zdjęcie przepisu
Składniki:
1 op. muli w białym winie,
1 op. krewetek black tiger,
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
1 szkl. białego wytrawnego wina,
1 l bulionu,
1 szkl. ryżu arborio,
3 łyżki oliwy z oliwek,
2 łyżki siekanej natki pietruszki,
przyprawy: sól, pieprz,
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 2
poziom trudności: trudny
(Głosów: 0)


Zostań mistrzem kuchni

Na oliwie zeszklij drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj ryż, smaż, aż stanie się szklisty. Wlej wino, gotuj przez 2 minuty na małym ogniu. Dolewaj partiami gorący bulion, co jakiś czas mieszaj, aż ryż wchłonie cały płyn. Ryż ma być miękki, ale nie rozgotowany. Na wierzchu dania rozłóż mule i rozmrożone krewetki. Przykryj pokrywką i gotuj ok. 5 min. Wierzch posyp natką, podawaj od razu.