Składniki:
polędwica wieprzowa , 500 g
dowolna zielona sałata, 100 g
pomidory , 2 szt.
masło, 2 łyżki
pieprz , 2 łyżeczki
ser typu feta, 15 dkg
sól, 1 łyżeczka
dżem z czarnej porzeczki , 5 łyżek
ocet jabłkowy, 1 łyżka
oliwa z oliwek , 4 łyżki
sól, pieprz, szczypta
gorąca woda, 1 łyżka
miód lipowy Złota pasieka, 1 łyżka
Przygotowanie:
czas: 30 min.
porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor:
Justyna (Brzozów)
(Głosów: 38)
Polędwiczkę wieprzową oprószyć solą i pieprzem, na patelni dobrze rozgrzać olej z masłem, usmażyć polędwiczkę po 4 minuty z każdej strony, wyłożyć na ręcznik papierowy, odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Na talerzach rozłożyć porwaną sałatę, na to pokrojone w kostkę pomidory i ser typu feta. Polędwiczkę kroimy na plastry grubości ok. 1 cm, układamy wzdłuż na sałacie.
Sos porzeczkowy: Dżem mieszamy blenderem z octem, miodem lipowym, oliwą i solą oraz pieprzem po czym rozrzedzamy łyżką wody. Tak przygotowanym sosem polewamy polędwicę na sałacie. Sałatka idealna na gustowną kolację.