Przepis konkursowy

SCHAB SZPIKOWANY JABŁKAMI
Zdjęcie przepisu
Składniki:
schab b/k , 1,5 kg
oliwa z oliwek,
czosnek, 2 ząbki
jabłka , 3 szt
sól i pieprz, do smaku
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor: Danuta (Goździków)
(Głosów: 384)


Zostań mistrzem kuchni

Schab umyć, osuszyć, natrzeć przyprawami, odstawić na całą noc w chłodne miejsce. Jabłka umyć, osączyć, przekroić na połowę, wydrążyć gniazda nasienne. Część jabłek pokroić w plastry, resztę na cząstki. Schab ponacinać, ale nie do końca. W miejsce nacięć wkładać plasterki jabłek. Wierzch schabu skropić oliwą. Przełożyć schab do rękawa do pieczenia, piec 1 godz. w 190 stop. Następnie rozciąć rękaw lekko rozchylić, aby schab nam się zarumienił. Pozostałe jabłka rozłożyć na blasze wokół schabu i piec jeszcze 20 minut. Upieczony schab wyjąć na półmisek, obłożyć upieczonymi jabłkami, udekorować.
Faszerowana pierś z kurczaka
Faszerowana pierś z...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 5
Soczysta kaczka na malinowym puree z chipsem i sosem pomarańczowym
Soczysta kaczka na...
pow. 60 min. 2 trudny
Głosów: 3941
Lody na słodkim musie z dyni
Lody na słodkim musie...
pow. 60 min. 4 łatwy
Głosów: 498
Jesienna sałatka z nutką egzotyki
Jesienna sałatka z...
30-60 min. 6 łatwy
Głosów: 1589
Ciasto Shrek
Ciasto Shrek
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 384
Sałatka z gruszką i kurczakiem
Sałatka z gruszką i...
30-60 min. 2 łatwy
Głosów: 20