Przepis konkursowy

SEROWE MUSZELKI W SOSIE POMIDOROWYM
Zdjęcie przepisu
Składniki:
Makaron Lumaconi, 250 g
Ser Mascarpone, 125 g
Ser Cheddar, 100 g
Ser Twój Smak Naturalny, 135 g
Ser Mozarella, 1 szt.
cebula, 1 szt.
pomidor, 7 szt.
sól,
pieprz,
czerwona papryka,
cukier,
Oliwa z oliwek, 6 łyżek
Przygotowanie:
czas: 30 min. porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor: Monika (Plewiska)
(Głosów: 793)


Zostań mistrzem kuchni

Makaron ugotować al dente, odcedzić i wystudzić. Ser cheddar zetrzeć na drobno (odłożyć około 2 łyżki), dodać rozdrobnioną mozarellę, mascarpone i serek naturalny. Sery wyrobić na gładką pastę i nadziać nią muszle makaronowe. Cebulę pokroić w półtalarki, podsmażyć na łyżce oliwy. Oparzyć i obrać pomidory i dodać pokrojone na kawałki do smażącej się cebuli. Dusić na małym ogniu około 10 minut, przyprawić solą, pieprzem, papryką i cukrem do smaku. Sos wlać do płaskiego naczynia do zapiekania, ułożyć na nim nadziane muszle, skropić wszystko oliwą i posypać resztą sera cheddar. Zapiekać około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, pod koniec można włączyć funkcję grilla w piekarniku, aby uzyskać chrupiące brzegi makaronu. Smacznego!
Niecodzienne Caprese zwieńczone spaghetti z pesto
Niecodzienne Caprese...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 13
Hamburger
Hamburger
30 min. 2 łatwy
Głosów: 148
Chrupiący falafel z grillowanym bakłażanem i humusem
Chrupiący falafel z...
30-60 min. 4 średni
Głosów: 1933
Placuszki marchewkowe z jabłkiem i cynamonem
Placuszki marchewkowe...
pow. 60 min. 2 łatwy
Głosów: 2
Makaron Mezzi Rigatoni z kurczakiem, brokułem, cukinią i bakłażanem
Makaron Mezzi Rigatoni...
30-60 min. 6 łatwy
Głosów: 14
Sałatka z awokado i suszonych pomidorów
Sałatka z awokado i...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 1026