Przepis konkursowy

SODZIAKI
Zdjęcie przepisu
Składniki:
ser biały półtłusty , 30 dag
śmietana 18 %, 200 g (1 opakowanie)
mąka pszenna, 0,5 kg
jaja Ale Jaja, 3 szt.
soda, mała płaska łyżeczka
cukier, 2 płaskie łyżki stołowe
szczypta soli,
olej do smażenia,
cukier puder lub konfitury,
Przygotowanie:
czas: 30 min. porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor: Jolanta (Płock)
(Głosów: 3973)


Zostań mistrzem kuchni

Biały ser rozkruszamy do miski, dokładamy pozostałe składniki i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Wykładamy na blat i wałkujemy placek na grubość ok 1,5 cm. Tniemy placuszki w kształcie rombów. Rozgrzewamy na patelni olej. Na rozgrzany olej wkładamy placuszki i smażymy z obu stron na rumiany kolor. Usmażone placuszki możemy podawać z cukrem pudrem lub konfiturami, zarówno na ciepło tuż po usmażeniu, jak i po wystudzeniu. Smacznego!
Risotto grzybowe z orzechami włoskimi i natką
Risotto grzybowe z...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 120
Kokosowa panna cotta z sosem z mango
Kokosowa panna cotta z...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 307
Roladki z kurczaka z ziemniaczaną łuską
Roladki z kurczaka z...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 3992
Pierś z kurczaka po królewsku
Pierś z kurczaka po...
30-60 min. 2 łatwy
Głosów: 61
Carpaccio wołowe
Carpaccio wołowe
30 min. 2 łatwy
Głosów: 6
Polędwiczki w sosie miodowo-musztardowym
Polędwiczki w sosie...
pow. 60 min. 4 łatwy
Głosów: 4544