Składniki:
zielone szparagi, 500g
żółtka z jaj, 2szt
serek mascarpone, 2łyżki
masło klarowane, 4łyżki
sok z cytryny, 1/2
sól,biały pieprz,
koperek,
szynka prosciutto, 150g
cukier, 1/2łyżeczki
Szparagi płuczemy i odcinamy końcówki jeśli są popękane i zdrewniałe.Gotujemy je na stojąco na małym ogniu w lekko osolonej wodzie z dodatkiem pół łyżeczki cukru około 8-10 min. Sos: W metalowej miseczce roztrzepujemy dwa żółtka ze szczyptą soli.Żółtka roztrzepujemy nad naczyniem z wrzącą wodą.Uważamy żeby dno naczynia nie dotykało wody. W drugim naczyniu rozpuszczamy masło z serem mascarpone. Jeśli żółtka nabiorą lekkości (puszystości) wlewamy masło z serkiem ciągle mieszając. Doprawiamy cytryną solą i białym pieprzem do smaku.
Układamy szparagi na talerzu polewamy sosem i obkładamy cienko pokrojoną szynką.Ozdabiamy gałązkami kopru.Podajemy z ciepłą czosnkową bagietką. Smacznistego!