Przepis konkursowy

SZPARAGI W SOSIE HOLENDERSKIM Z PROSCIUTTO
Zdjęcie przepisu
Składniki:
zielone szparagi, 500g
żółtka z jaj, 2szt
serek mascarpone, 2łyżki
masło klarowane, 4łyżki
sok z cytryny, 1/2
sól,biały pieprz,
koperek,
szynka prosciutto, 150g
cukier, 1/2łyżeczki
Przygotowanie:
czas: 30 min. porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor: Robert (Brzozów)
(Głosów: 122)


Zostań mistrzem kuchni

Szparagi płuczemy i odcinamy końcówki jeśli są popękane i zdrewniałe.Gotujemy je na stojąco na małym ogniu w lekko osolonej wodzie z dodatkiem pół łyżeczki cukru około 8-10 min. Sos: W metalowej miseczce roztrzepujemy dwa żółtka ze szczyptą soli.Żółtka roztrzepujemy nad naczyniem z wrzącą wodą.Uważamy żeby dno naczynia nie dotykało wody. W drugim naczyniu rozpuszczamy masło z serem mascarpone. Jeśli żółtka nabiorą lekkości (puszystości) wlewamy masło z serkiem ciągle mieszając. Doprawiamy cytryną solą i białym pieprzem do smaku. Układamy szparagi na talerzu polewamy sosem i obkładamy cienko pokrojoną szynką.Ozdabiamy gałązkami kopru.Podajemy z ciepłą czosnkową bagietką. Smacznistego!
Bułeczki z fetą
Bułeczki z fetą
30-60 min. 8 łatwy
Głosów: 4485
Schab szpikowany jabłkami
Schab szpikowany jabłkami
pow. 60 min. 8 łatwy
Głosów: 384
Ciasto LEŚNY MECH
Ciasto LEŚNY MECH
pow. 60 min. 8 łatwy
Głosów: 4149
Muffiny czekoladowe z budyniem
Muffiny czekoladowe z...
30-60 min. 8 łatwy
Głosów: 51
Budyniowe z  galaretką
Budyniowe z galaretką
30 min. 6 średni
Głosów: 60
Tikka masala
Tikka masala
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 184