Przepis konkursowy

SZPARAGI W SOSIE HOLENDERSKIM Z PROSCIUTTO
Zdjęcie przepisu
Składniki:
zielone szparagi, 500g
żółtka z jaj, 2szt
serek mascarpone, 2łyżki
masło klarowane, 4łyżki
sok z cytryny, 1/2
sól,biały pieprz,
koperek,
szynka prosciutto, 150g
cukier, 1/2łyżeczki
Przygotowanie:
czas: 30 min. porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor: Robert (Brzozów)
(Głosów: 122)


Zostań mistrzem kuchni

Szparagi płuczemy i odcinamy końcówki jeśli są popękane i zdrewniałe.Gotujemy je na stojąco na małym ogniu w lekko osolonej wodzie z dodatkiem pół łyżeczki cukru około 8-10 min. Sos: W metalowej miseczce roztrzepujemy dwa żółtka ze szczyptą soli.Żółtka roztrzepujemy nad naczyniem z wrzącą wodą.Uważamy żeby dno naczynia nie dotykało wody. W drugim naczyniu rozpuszczamy masło z serem mascarpone. Jeśli żółtka nabiorą lekkości (puszystości) wlewamy masło z serkiem ciągle mieszając. Doprawiamy cytryną solą i białym pieprzem do smaku. Układamy szparagi na talerzu polewamy sosem i obkładamy cienko pokrojoną szynką.Ozdabiamy gałązkami kopru.Podajemy z ciepłą czosnkową bagietką. Smacznistego!
Wspomnienie wakacji-muszle w serowej otoczce z kolendrą
Wspomnienie...
30-60 min. 4 średni
Głosów: 103
Jesienna sałatka z nutką egzotyki
Jesienna sałatka z...
30-60 min. 6 łatwy
Głosów: 1589
Kokosowy pudding chia z musem bananowym i wiśniami
Kokosowy pudding chia...
pow. 60 min. 2 łatwy
Głosów: 62
Gruszki w zalewie
Gruszki w zalewie
pow. 60 min. 4 średni
Głosów: 13
Pavlova z owocami
Pavlova z owocami
pow. 60 min. 4 średni
Głosów: 130
Nadziane misie
Nadziane misie
pow. 60 min. 8 łatwy
Głosów: 47