Składniki:
mąka, 25 dag
masło, 125g
jajko, 1
cukier wanilinowy, 1 łyżeczka
sól, 1 szczypta
mleko kokosowe, 400 ml
mleko krowie, 400ml
żółtka, 4 szt.
mąka ziemniaczana, 6 łyżek
cukier, 4 łyżki
masło, 4 łyżki
borówki amerykańskie, 200g
limonka, 1 szt.
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 4
poziom trudności: średni
Autor:
KAROLINA (KIELCE)
(Głosów: 28)
1. CIASTO:
z mąki, masła,jajka, cukru wanilinowego i soli zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na 30min. po tym czasie wyłożyć ciastem blachę do tarty,piec 25-35 min za złoty kolor w temp. 200 stop. C.
2. MASA:
Mleko krowie i kokosowe mieszamy, odlewamy 50ml do kubka, resztę doprowadzamy do wrzenia, dodajemy masło, cukier. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
Mleko w kubku mieszamy z mąką i żółtkami za pomocą trzepaczki, wlewamy i ciągle mieszamy, stawiamy na ogniu, ciągle mieszając, krem będzie miał konsystencję budyniu.
4. BORÓWKI AMERYKAŃSKIE, OTARTA SKORKA Z LIMONKI
jeszcze ciepłą masę wylewamy na wystudzone kruche ciasto. gdy budyn zgestnieje i wystygnie posypujemy go otarta skorka z limonki oraz borówkami.
GOTOWE!
SMACZNEGO :)