Przepis konkursowy

TORT CZEKOLADOWY Z BRZOSKWINIOWĄ WKŁADKĄ
Zdjęcie przepisu
Składniki:
brzoskwinie, 5 szt.
galaretka brzoskwiniowa, 1 szt.
woda, 1 szkl.
jajka, 5 szt.
jasny brązowy cukier, 250 g
gorzka czekolada, 75 g
masło, 150 g
kakao, 50 g
mocna kawa, 60 ml
kwaśna śmietana, 100 ml
mleko, 3 łyżki
mąka pszenna, 200 g
soda oczyszczona, 0,5 łyżeczki
proszek do pieczenia, 0,5 łyżeczki
sól, szczypta
jogurt grecki, 450 g
śmietanka kremówka, 250-300 ml
żelatyna, 3 łyżeczki
woda, 0,25 szklanki
cukier puder, 4 łyżki
śmietanka kremówka, 200 ml
czekolada gorzka lub mleczna, 100 g
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 8
poziom trudności: średni
Autor: Joanna (Smardzowice)
(Głosów: 4153)


Zostań mistrzem kuchni

Zaczynamy od brzoskwiń. Należy je umyć, sparzyć wrzątkiem, pokroić na połówki i wyjąć pestki. Obrać ze skórki i umieścić w blenderze kielichowym. Zmiksować na gładką masę. Można też użyć malaksera lub jakiegokolwiek urządzenia kuchennego, który zrobi z naszych brzoskwiń mus. Do owoców dodać galaretkę rozpuszczoną w 1 szklance gorącej wody. Dokładnie wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 18 cm wyłożyć folią spożywczą, następnie wlać do niej ostrożnie masę brzoskwiniową na wysokość 1- 1,5 cm. Ja wlałam trochę musu do foremek na lód w kształcie owoców. Posłużyły mi potem jako dekoracja. Nadają się również do jedzenia jako domowe żelki. Masę odstawić na minimum 12 godzin do lodówki. W tym czasie powinna stężeć. Następnego dnia zaczynamy od ciasta. Jajka, masło, śmietanę, mleko wyjąć z lodówki minimum 2 godziny przed zabraniem się za przygotowywanie lub podgrzać do temperatury pokojowej. W rondelku roztopić masło. Zdjąć z palnika, dodać połamaną na małe kawałeczki czekoladę, po chwili wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Odłożyć do przestudzenia. Kakao, kawę, śmietanę i mleko wymieszać. Powinna powstać gęsta masa bez grudek. Mąkę przesiać z proszkiem, sodą, solą do miski. Jajka ubić w całości, bez rozdzielania na białka i żółtka z brązowym cukrem przez minimum 8 minut do otrzymania jasnej, puszystej masy. Dodać przestudzoną czekoladę roztopioną z masłem, masę kakaowo-śmietanową i zmiksować. Na koniec dodawać w kilku porcjach mąkę i wymieszać drewnianą łyżką do połączenia się składników, nie dłużej. Tortownicę o wymiarach 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Do formy przelać gotowe ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160ºC przez około 50 minut. Można sprawdzić 5-10 minut wcześniej patyczkiem, który powinien być suchy. Po upieczeniu wystudzić, wyjąć z formy. Odkroić górkę, a resztę przekroić wzdłuż na dwie części. Na koniec pozostaje masa jogurtowa. Żelatynę rozpuścić w gorącej (nie wrzącej) wodzie. Mocno schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. W osobnej misce wymieszać jogurt z cukrem pudrem. Łyżkę, dwie jogurtu umieścić w naczyniu z żelatyną, wymieszać szybko. Tak przygotowaną mieszankę przelewać do jogurtu cienką stróżką, ciągle miksując. Łyżką delikatnie wmieszać ubitą śmietankę kremówkę. Jeden blat ciasta położyć na talerzu lub paterze. Założyć obręcz tortownicy (bez spodu). Na ciasto wyłożyć 1/3 masy jogurtowej, która już powinna lekko tężeć. Na środek masy wyłożyć warstwę musu brzoskwiniowego. Żeby się nie rozpadła, najlepiej wyjąć ją z tortownicy bezpośrednio na rękę (obrócić „do góry nogami”), położyć delikatnie na jogurcie, a dopiero wtedy odkleić folię, która przykrywała dno warstwy owocowej. Przykryć pozostałą masą jogurtową i wyrównać. Położyć drugi blat czekoladowy. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny do czasu stężenia masy jogurtowej. Następnie ostrym nożem oddzielić obręcz od tortu i delikatnie ją ściągnąć. Śmietanę kremówkę podgrzać (nie gotować). Do gorącej dodać połamaną czekoladę, poczekać aż się rozpuści i wymieszać. Lekko przestudzić. Jeszcze ciepłą polewę rozprowadzić na wierzchu tortu tak, żeby spłynęła po bokach. Gdy czekolada zastygnie, zrobić z reszty polewy fantazyjne esy-floresy na wierzchu. Na to wszystko można wyłożyć wcześniej przygotowane „żelki” brzoskwiniowe lub udekorować według uznania. Włożyć na kolejne 2-3 godziny do lodówki.
Przebiegły naleśnik
Przebiegły naleśnik
30-60 min. 8 łatwy
Głosów: 218
Mocno czekoladowy tort z suszonymi owocami i nutellą
Mocno czekoladowy tort...
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 8
Tort mięsny
Tort mięsny
30 min. 4 średni
Głosów: 119
Azjatycka tarta z kurczakiem
Azjatycka tarta z...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 42
Przepyszny łosoś na szparagach z kolorową salsą
Przepyszny łosoś na...
30-60 min. 2 łatwy
Głosów: 10
PIZZA JAGLANA - bezglutenowa
PIZZA JAGLANA -...
30-60 min. 2 łatwy
Głosów: 50