Przepis konkursowy

TORT KAWOWY
Zdjęcie przepisu
Składniki:
jajka, 9 szt.
cukier, 9 łyżek
mąka krupczatka, 9 łyżek
dżem wiśniowy lub truskawkowy , 1/2 słoika
śmietana kremówka Mleczna Dolina 30 %, opakowanie 330 ml
Śnieżka, opakowanie
kawa rozpuszczalna, 1 łyżka
kawa naturalna, do dekoracji
rum, 25 ml
kakao, 3 łyżeczki
gorzka czekolada, tabliczka
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor: Agata (Stargard Szczeciński)
(Głosów: 33)


Zostań mistrzem kuchni

Upiec 3 biszkopty: Z papieru do pieczenia wykroić 3 krążki wielkości dna tortownicy. 3 białka ubić na sztywno dodać 3 żółtka, wymieszać, dodać 3 łyżki cukru, wymieszać, dodać 3 łyżki mąki krupczatki z 1 łyżeczką kakao, wymieszać. Ciasto powinno mieć gumiastą konsystencję. Wlać do tortownicy, pieć ok 30 min. w temp. 200 stopni. Tak upiec 3 biszkopty. (Jest to bardzo prosty przepis na dowolny biszkopt: na 1 jajko, 1 łyżka cukru i 1 łyżka mąki krupczatki ;-) Po ostudzeniu nasączyć ciasto kawą rozpuszczalną (1 łyżka na ok. 300 ml wody) dodać jak ktoś lubi rum. Nasączyć 3 biszkopty, ciasto musi być naprawdę mokre. Pierwszy biszkopt posmarować wybranym dżemem. Bita śmietana: ubić kremówkę ze Śnieżką. Na 1 placek wysmarowany dżemem kładziemy 2, smarujemy go częścią bitej śmietany, posypujemy dość grupo posiekaną czekoladą. Przykrywamy 3 biszkoptem, lekko dociskając. Ciasto smarujemy pozostałą bitą śmietaną i dekorujemy według uznania. Ja posypałam zmieloną kawą naturalną. SMACZNEGO!
Polędwiczka słodko kwaśna
Polędwiczka słodko kwaśna
pow. 60 min. 2 łatwy
Głosów: 1
Tort lodowy
Tort lodowy
pow. 60 min. 8 łatwy
Głosów: 21
Omlet z miodowym kremem
Omlet z miodowym kremem
30 min. 2 łatwy
Głosów: 4656
Gofry z kremem z bitej śmietany i mascarpone
Gofry z kremem z bitej...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 289
Delikatny krem z pieczarek z kleksem jogurtowym
Delikatny krem z...
30-60 min. 2 średni
Głosów: 54
Śląski żurek ogórkowy
Śląski żurek ogórkowy
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 19