Przepis konkursowy

ZIMOWE BUŁECZKI Z CZARNUSZKĄ
Zdjęcie przepisu
Składniki:
mąka na pizzę włoską, 500 g
kostka drożdży, 1/2 szt.
cukier, 1 łyżka
sól, 1 łyżka
ciepłe mleko, 350 mo
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 8
poziom trudności: średni
Autor: Jadwiga (Środa Wlkp.)
(Głosów: 21)


Zostań mistrzem kuchni

W mleku z cukrem rozpuścić drożdże, odstawić do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypać mąkę, sól i wyrośnięte drożdże. Wymieszać, aż ciasto będzie lśniące i odlepi się od ręki (można dodać więcej mąki lub mleka). Przykryć czystą lnianą ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Na stolnicy posypanej mąką, delikatnie rozwałkować ciasto na grubość 2 cm. Bułeczki wykrawać szklanką lub foremką do pierniczków. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Posypać czarnuszką. Piec ok. 20 minu w 200 C. Dodatek czarnuszki sprawi, że bułeczki są bardzo aromatyczne i lekkostrawne.
Pomidorowa tapenada
Pomidorowa tapenada
30 min. 4 łatwy
Głosów: 46
Kokosowe curry z kurczaka
Kokosowe curry z kurczaka
30-60 min. 2 łatwy
Głosów: 15
Zupa szpinakowa oraz czipsy z szynki prosciutto i paluszki serowe
Zupa szpinakowa oraz...
30-60 min. 2 łatwy
Głosów: 14
Musztardowa polędwiczka w towarzystwie kaszotto z kurkami
Musztardowa...
30-60 min. 2 średni
Głosów: 5
Kolorowy Miodownik
Kolorowy Miodownik
30-60 min. 8 średni
Głosów: 4272
Roladki z kurczaka, pesto i suszonymi pomidorami w towarzystwie kolorowej baszty
Roladki z kurczaka,...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 10