Przepis konkursowy

BAJADERKI MYSZKI
Zdjęcie przepisu
Składniki:
kawałki ciast kruchych, drożdżowych, biszkoptowych, herbatników, muffinów (bez kremów, żelatyny, owoców), 500 g
mleko, 1 szklanka
cukier, pół szklanki
masło, 2 łyżki masła
kakao, 4 czubate łyżki
dżem, 5 łyżek
gorzka czekolada, 2 tabliczki
wiórki kokosowe, 5 łyżek
mielone orzeczy, 5 łyżek
migdały, 4 łyżki
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 6
poziom trudności: średni
Autor: Agnieszka (Gdańsk)
(Głosów: 3407)


Zostań mistrzem kuchni

Ciasta pokruszyć na drobne kawałeczki. Masło i cukier rozpuścić w gorącym mleku, na niewielkim ogniu, dodać kakao i dokładnie wymieszać. Masę odstawić do ostygnięcia. Schłodzoną kakaową masę zmieszać z pokruszonym ciastem, dodać dżem. Składniki dokładnie połączyć. Uformować kulki lub tułowia myszy. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ciepłą czekoladę rozprowadzić na cieście, obsypać wiórkami kokosowymi lub posiekanymi orzechami. Gotowe bajaderki odstawić do lodówki na przynajmniej jedną godzinę. Ogony oraz uszy myszy wyciskałam z rozpuszczonej czekolady na papier do pieczenia i odstawiałam do całkowitego zastygnięcia. Należy uważać przy wbijaniu czekolady w ciastko ponieważ pod wpływem ciepła palców czekolada się rozpuszcza. Aby ułatwić sobie zadanie, nóż którym się wspomagałam przy przenoszeniu dekoracji czekoladowych, schłodziłam z zamrażarce.
Szybki pożywny tost z jajkiem, sosem i ketchupem
Szybki pożywny tost z...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 1202
Żeberka w powidłach śliwkowych
Żeberka w powidłach...
pow. 60 min. 6 łatwy
Głosów: 13
Pizza Niebiańska Uczta
Pizza Niebiańska Uczta
30 min. 4 średni
Głosów: 15
Ciasto kokosowe
Ciasto kokosowe
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 16
Mintaj na sosie greckim zapiekany z ziemniakami
Mintaj na sosie...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 15
GNIAZDKA
GNIAZDKA
30-60 min. 6 łatwy
Głosów: 125