Przepis konkursowy

DOMOWE TIRAMISU
Zdjęcie przepisu
Składniki:
Mascarpone, 500 g
żółtko, 4 szt.
cukier puder, 4 łyżki
biszkopty przedłużane , 100 g
Amaretto (likier migdałowy), 50 ml
kakao ciemne, 2 łyżki
kawa rozpuszczalna (zaparzona), 1 szkl.
folia spożywcza,
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor: Kasia (Strzebiń)
(Głosów: 598)


Zostań mistrzem kuchni

Żółtka z cukrem pudrem ucieram mikserem kilka minut.Do kremu dodaję po łyżce mascarpone i ciągle miksuję, aż dodam cały serek. Zaparzoną (wystudzoną) kawę wlewam do miseczki i dolewam tam również likier amaretto. Biszkopty zanurzam na moment w kawie. Na pierwszą warstwę do pucharków daję troszkę kremu w środku chowam biszkopt (uprzednio namoczony). Resztę kremu tiramisu wkładam do szprycy dekoracyjnej i wyciskam do pucharków. Przyozdabiam ciemnym kakaem posypując górę. Pyszny deser przykrywam folią i władam do lodówki na min 60 min. (czym dłużej tym lepiej).
Nadziane łódeczki
Nadziane łódeczki
30-60 min. 4 średni
Głosów: 77
Sushi futomaki
Sushi futomaki
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 39
Krówka z prażonym słonecznikiem
Krówka z prażonym...
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 28
Lekka pierś z kurczaka z ziemniaczkami i fasolką szparagową
Lekka pierś z kurczaka...
30-60 min. 2 łatwy
Głosów: 0
Tilapia na czarnym ryżu
Tilapia na czarnym ryżu
30-60 min. 2 średni
Głosów: 9
Sushi z omletem tamago
Sushi z omletem tamago
30-60 min. 4 średni
Głosów: 62