Przepis konkursowy

GALARETKOWIEC
Zdjęcie przepisu
Składniki:
mleko 3,2%, 1,5 litra
cukier, 2/3 szklanki
cukier waniliowy, 32g
żelatyna , 60g
gorąca woda do rozpuszczenia żelatyny, 1,5 szklanki
galaretki ( różne kolory), 6 sztuk
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 8
poziom trudności: średni
Autor: Maria (Turze pole 117 , 36-200 Brzozów)
(Głosów: 7)


Zostań mistrzem kuchni

Mleko zagotować z cukrami. W 1,5 szklanki gorącej wody rozpuścić żelatynę i wlać ją do zagotowanego mleka, pozostawić w ciepłym miejscu. Nie rozpuszczamy wszystkich galaretek na raz! Najlepiej rozpuszczać po dwie galaretki (każdą w osobnej miseczce) w szklance gorącej wody. Blachę o wymiarach 39 cm na 23 cm wyłożyć folią spożywczą, a następnie wylać szklankę zimnego mlecznego płynu i wstawić na 15-20 minut do lodówki do całkowitego stężenia. Po tym czasie wylać galaretkę rozpuszczoną w jednej szklance wody (zimną, ale nie stężoną) i znów włożyć do lodówki na 15-20 minut do stężenia. Na przemian wylewać na blachę 1 szklankę rozpuszczonej galaretki i 1 szklankę mleka. Postępować tak aż do wyczerpania galaretek i mleka. Finalnie powinno być 13 warstw. Ciasto można kroić po około godzinie od wylania ostatniej warstwy.
ZIMOWE BUŁECZKI Z CZARNUSZKĄ
ZIMOWE BUŁECZKI Z...
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 21
Ciasto czekoladowe
Ciasto czekoladowe
30 min. 8 łatwy
Głosów: 1
Filet z piersi kurczaka w cieście francuskim
Filet z piersi...
30-60 min. 2 łatwy
Głosów: 37
Rożki francuskie bogato szpinakowe fetą doprawione
Rożki francuskie...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 1
Bajeczny tęczowy torcik
Bajeczny tęczowy torcik
30-60 min. 8 łatwy
Głosów: 1
Babeczki z kremem z białej czekolady i mascarpone
Babeczki z kremem z...
30-60 min. 8 łatwy
Głosów: 2