Przepis konkursowy

GRILLOWANY ŁOSOŚ W MARYNACIE ZIOŁOWEJ PODAWANY Z MAKARONEM NITKI
Zdjęcie przepisu
Składniki:
4 porcje fileta z łososia , 4x180 g
pół szklanki oliwy z oliwek extra virgin Soleada, 0,5 szkl.
sok z 1 cytryny,
klika gałązek świeżego rozmarynu, tymianku i bazylii,
czosnek, 2 ząbki
makaron nitki , 200 g
marchewka, 1 sztuka
cebula, 1 sztuka
sos sojowy i chilli,
sól,
pieprz,
Przygotowanie:
czas: 30 min. porcja: 4
poziom trudności: średni
Autor: Bogumiła (Krzewata)
(Głosów: 20)


Zostań mistrzem kuchni

Łososia należy starannie umyć oraz osuszyć. Aby przygotować marynatę mieszamy dokładnie ze sobą wszystkie składniki czyli: oliwę, sok z cytryny, sól, pieprz, gałązki świeżego rozmarynu, tymianku i bazylii oraz 2 ząbki czosnku. Tak przygotowaną marynatą nacieramy rybę. Całość należy odstawić do lodówki na min. 60 minut. Im dłuższy czas marynowania ryby tym lepszy efekt smakowy. Makaron gotujemy al’dente. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy z pokrojoną na drobno cebulą i marchewką. Następnie dodajemy drobno posiekany czosnek oraz zioła. Po ugotowaniu makaronu odcedzamy go i wrzucamy na patelnię z warzywami i ziołami. Całość mieszamy i skrapiamy sosem sojowym oraz sosem chilli. Łososia grillujemy po 5 minut z każdej strony. Aby otrzymać delikatną strukturę mięsa można zawinąć rybę w folię aluminiową wysmarowaną oliwą. Tak przygotowanego łososia podajemy z wcześniej przygotowanym makaronem. Całość można doprawić do smaku startym parmezanem. Życzę smacznego.
GRILOWANY FILET TILAPII Z WARZYWAMI
GRILOWANY FILET...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 31
Tarta z masą kokosową, borówkami i limonką
Tarta z masą kokosową,...
30-60 min. 4 średni
Głosów: 28
Jesienny krokiet
Jesienny krokiet
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 3
Soczyste kieszonki  z piersi kurczaka
Soczyste kieszonki z...
30 min. 4 średni
Głosów: 1735
Biszkoptowa bomba
Biszkoptowa bomba
30 min. 2 łatwy
Głosów: 2
Pasta a la Termoli
Pasta a la Termoli
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 1536