Przepis konkursowy

GRILLOWANY ŁOSOŚ W MARYNACIE ZIOŁOWEJ PODAWANY Z MAKARONEM NITKI
Zdjęcie przepisu
Składniki:
4 porcje fileta z łososia , 4x180 g
pół szklanki oliwy z oliwek extra virgin Soleada, 0,5 szkl.
sok z 1 cytryny,
klika gałązek świeżego rozmarynu, tymianku i bazylii,
czosnek, 2 ząbki
makaron nitki , 200 g
marchewka, 1 sztuka
cebula, 1 sztuka
sos sojowy i chilli,
sól,
pieprz,
Przygotowanie:
czas: 30 min. porcja: 4
poziom trudności: średni
Autor: Bogumiła (Krzewata)
(Głosów: 20)


Zostań mistrzem kuchni

Łososia należy starannie umyć oraz osuszyć. Aby przygotować marynatę mieszamy dokładnie ze sobą wszystkie składniki czyli: oliwę, sok z cytryny, sól, pieprz, gałązki świeżego rozmarynu, tymianku i bazylii oraz 2 ząbki czosnku. Tak przygotowaną marynatą nacieramy rybę. Całość należy odstawić do lodówki na min. 60 minut. Im dłuższy czas marynowania ryby tym lepszy efekt smakowy. Makaron gotujemy al’dente. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy z pokrojoną na drobno cebulą i marchewką. Następnie dodajemy drobno posiekany czosnek oraz zioła. Po ugotowaniu makaronu odcedzamy go i wrzucamy na patelnię z warzywami i ziołami. Całość mieszamy i skrapiamy sosem sojowym oraz sosem chilli. Łososia grillujemy po 5 minut z każdej strony. Aby otrzymać delikatną strukturę mięsa można zawinąć rybę w folię aluminiową wysmarowaną oliwą. Tak przygotowanego łososia podajemy z wcześniej przygotowanym makaronem. Całość można doprawić do smaku startym parmezanem. Życzę smacznego.
ROLADKI Z CHRZANOWYM FARSZEM
ROLADKI Z CHRZANOWYM...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 4
Domowe DROŻDŻÓWY + cafe LATTE
Domowe DROŻDŻÓWY +...
30-60 min. 6 łatwy
Głosów: 20
Makaronowa tarta zapiekana w aksamitnym sosie z koziego sera
Makaronowa tarta...
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 3823
Polędwica wieprzowa Eli
Polędwica wieprzowa Eli
30-60 min. 2 łatwy
Głosów: 140
Budyniowe z  galaretką
Budyniowe z galaretką
30 min. 6 średni
Głosów: 60
Wieżyczki drobiowe ze szpinakiem, serem i suszonymi pomidorami
Wieżyczki drobiowe ze...
30-60 min. 4 średni
Głosów: 1700