Przepis konkursowy

KOLOROWY MIODOWNIK
Zdjęcie przepisu
Składniki:
mąka, 2,5 szkl.
margaryna, 150 g
cukier, 1 szkl.
smietana, 3 łyżki
miód lipowy, 3 łyżki
jaja, 2 szt.
soda, 1 łyżka
(masa) margaryny Kasia, 1 kostka
(masa)mleko, 3 szkl.
(masa)mąka pszenna, 3 łyżki
(masa)mąka ziemniaczana, 3 łyżki
(masa)cukier, 0,5 szkl.
(masa)cukier waniliowy, 1 szt.
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 8
poziom trudności: średni
Autor: Beata (Zielona Góra)
(Głosów: 4272)


Zostań mistrzem kuchni

Margarynę, miód i cukier rozpuszczamy. Następnie wlewamy do mąki i dodajemy resztę składników. Wszystkie składniki mieszamy łyżką, aż powstanie jednolita masa. Ciasto będzie rzadkie, dlatego nadkładamy do formy łyżką. Pieczemy 3 blaty, wszystkie w jednej formie. Piec około 10-15 minut w temperaturze 160 C. 2 szklanki mleka gotujemy, do pozostałego mleka dodajemy mąki i cukry i rozprowadzamy tak, aby nie było grudek (najlepiej mikserem) i wlewamy do gotującego mleka. Mieszać na małym ogniu tak aby powstał budyń. Wystudzić. Margarynę ucieramy na puszystą masę, po czym dodajemy stopniowo cały czas mieszając wystudzony budyń. Blaty ciasta przekładamy masą. Górę ciasta udekorować według uznania.
Kieszonki z kurczaka na duszonych grzybach
Kieszonki z kurczaka...
30-60 min. 2 średni
Głosów: 3
Tilapia na czarnym ryżu
Tilapia na czarnym ryżu
30-60 min. 2 średni
Głosów: 9
Muffinki z miodem i orzechami
Muffinki z miodem i...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 3989
Roladki z pesto
Roladki z pesto
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 4
Sernik z adwokatem i czekoladą
Sernik z adwokatem i...
30-60 min. 8 łatwy
Głosów: 2151
Schab pod beszamelem z pieczarkami
Schab pod beszamelem z...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 67