Przepis konkursowy

KURCZAK Z PIECZARKAMI W SOSIE BALSAMICZNYM
Zdjęcie przepisu
Składniki:
Makaron Tagliatelle, 250 g
Oliwa z oliwek , 2 łyżki
Filet z piersi kurczaka, 2 szt.
Masło, 2 łyżki
Pieczarki, 250 g
Czosnek, 3 ząbki
Cebula , 1 szt.
Suszony tymianek, 1/4 łyżeczki
Mąka, 2 łyżki
Bulion z kurczaka, 1 1/2 szklanki
Natka pietruszki, 3 łyżki
Przygotowanie:
czas: 30 min. porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor: Patryk (Ruda Śląska)
(Głosów: 25)


Zostań mistrzem kuchni

Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry.Podgrzać dwie łyżki oliwy z oliwek w dużej patelni na średnim ogniu. Piersi z kurczaka pokroić na wzdłuż tak aby były cztery kawałki. Kurczaka posolić, popieprzyć i natrzeć czosnkiem w proszku. Gdy olej jest gorący dodajemy kurczaka smażymy z każdej strony po ok 5 min. Gdy kurczak jest gotowy odkładamy go na talerz. Na patelni rozpuszczamy dwie łyżki masła i zmniejszamy ogień. Dodajemy cebulę którą drobno siekamy oraz pieczarki które kroimy w paski. Smażymy aż cebula będzie szklista a pieczarki miękkie. Dodać czosnek i gotować przez ok 2 min. Wszystko solimy i dodajemy 1/4 łyżeczki tymianku. Powoli dodajemy bulionu z kurczaka i dodajemy 2 łyżki mąki wszystko dobrze mieszamy zwiększamy ogień i gotujemy aż sos zgęstnieje. Zmniejszamy ogień i dodajemy kurczaka gotujemy na wolnym ogniu przez ok 5 min. Do miseczki wkładamy ugotowany makaron na to kurczaka i polewamy sosem pieczarkowym do dekoracji używamy natki pietruszki drobno posiekanej. Smacznego !
Muffinki z miodem i orzechami
Muffinki z miodem i...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 3989
Egzotyczne curry z kurczakiem
Egzotyczne curry z...
30 min. 4 średni
Głosów: 73
Sałatka Muszelka
Sałatka Muszelka
30 min. 6 łatwy
Głosów: 86
Nadziane misie
Nadziane misie
pow. 60 min. 8 łatwy
Głosów: 47
Sałatka z winogronami
Sałatka z winogronami
30 min. 6 łatwy
Głosów: 4217
Puszysty sernik
Puszysty sernik
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 27