Przepis konkursowy

PANNA COTTA
Zdjęcie przepisu
Składniki:
śmietanka 30%, 250 ml
mleko 2%, 3 łyżki
laska wanilii, 1 sztuka
ksylitol (lub cukier), 50 gram
żelatyna, 3 łyżeczki
gorąca woda, 1/5 szklanki
serek mascarpone, 250 gram
maliny, do woli
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 6
poziom trudności: łatwy
Autor: Marta (Warszawa)
(Głosów: 31)


Zostań mistrzem kuchni

Żelatynę zalać wrzątkiem, zostawić na kilka minut i dopiero rozmieszać do rozpuszczenia. Mleko i śmietankę i serek wlać do garnczka i postawić na grzaniu. Laskę wanilii przekroić na pół, wydrążyć nasionka, dodać do mlecznej mikstury wraz ze skórką, dodać do tego ksylitol i zagotować. Po zdjęciu z ognia wyjąć skórkę z wanilii, dodać żelatynę i wstawić garnczek do miski z zimną wodą żeby masa się schłodziła mieszając co jakiś czas. Kiedy masa będzie zimna, przelać do foremek i wstawić do lodówki na minimum 3 godziny. Aby wyjąc z foremek, włożyć je na chwilkę do gorącej wody. Deser ten, kiedy używany jest ksylitol nadaje się dla osób z cukrzycą 2 typu oraz insulinoopornością.
Piersi z kurczaka z boczkiem podane z śmietanowym sosem z porem
Piersi z kurczaka z...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 621
Zakochane śniadanie
Zakochane śniadanie
30 min. 2 łatwy
Głosów: 492
Aromatyczny łosoś pod indyjską chmurką
Aromatyczny łosoś pod...
pow. 60 min. 4 średni
Głosów: 4402
Jogurtowiec z owocami
Jogurtowiec z owocami
30 min. 2 łatwy
Głosów: 276
Zakręcone Cynamonowe Bułeczki Cinnamon Rolls, z brązowym masłem i polewą miodową
Zakręcone Cynamonowe...
pow. 60 min. 8 trudny
Głosów: 84
Budyniowa rozkosz podniebienia
Budyniowa rozkosz...
pow. 60 min. 8 łatwy
Głosów: 561