Przepis konkursowy

PĘKAJĄCE CIASTECZKA CZEKOLADOWE
Zdjęcie przepisu
Składniki:
jajko, 1
mąka pszenna , 1,5 szkl.
kakao, 0,5 szkl
proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
masło, 250 g
cukier, 1,5 szkl.
Przygotowanie:
czas: 30 min. porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor: Katarzyna (Olecko)
(Głosów: 13)


Zostań mistrzem kuchni

W średniej misce łączymy suche produkty: mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. W dużej misce mikserem na średnich obrotach ucieramy masło z cukrem, aż powstanie jasna kremowa masa do której dodamy jajko - ciągle ucierając. Do kremowej masy dodajemy stopniowo mieszankę mączną, aż połączymy wszystkie produkty w maślane ciasto. Ciasto formujemy w małe kulki (najlepiej proporcje ustalimy biorąc czubatą łyżkę ciasta i z niej uformować kulkę), kulki układamy na blachę pokrytą papierem pergaminowym w odstępie ok 5 cm. W piekarniku pod wpływem ciepła kulki same nabiorą kształt ciastka. Czas pieczenia: Ciastka wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 C i pieczemy 18-20 minut.
Ciastka ze skwarek
Ciastka ze skwarek
30 min. 8 łatwy
Głosów: 4076
Śmietankowy torcik
Śmietankowy torcik
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 184
Cynamonowiec z mascarpone i amaretto
Cynamonowiec z...
30-60 min. 8 łatwy
Głosów: 88
Muffinki Pina Colada
Muffinki Pina Colada
30-60 min. 8 średni
Głosów: 246
Ciastko w wiśniowym sadzie
Ciastko w wiśniowym...
pow. 60 min. 4 średni
Głosów: 667
Ciasto jaglane z brzoskwiniami - vegan, gluten free
Ciasto jaglane z...
pow. 60 min. 8 łatwy
Głosów: 121