Przepis konkursowy

ROGALIKI
Zdjęcie przepisu
Składniki:
Mąka pszenna, 3 szkl.
Śmietana 18%, 160 ml
Drożdże, 60 g
Masło, 125 g
Jajka, 2 szt.
Cukier, 2 łyżki
Marmolada,
Przygotowanie:
czas: 30 min. porcja: 4
poziom trudności: średni
Autor: Joanna (Ustka)
(Głosów: 1723)


Zostań mistrzem kuchni

Zimne masło zagniatamy z mąką, następnie dodajemy rozkruszone drożdże, cukier, śmietanę, jajka i całość zagniatamy, aż do uzyskania gładkiego ciasta, tak aby nie lepiło się do rąk. Następnie odrywamy kawałki ciasta, które cienko wałkujemy. Za pomocą talerza wycinamy duże koło, które następnie dzielimy na 8 równych trójkątów, na których układamy niewielką ilość marmolady. Zawijamy rogaliki. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy rogaliki ok. 10 minut, aż się zarumienią. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.
Tort Mileny
Tort Mileny
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 62
Szpinakowe słońce na francuskim cieście
Szpinakowe słońce na...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 78
Roladki serowe
Roladki serowe
30 min. 6 łatwy
Głosów: 50
Schabowe zapiekane z oliwkami
Schabowe zapiekane z...
30-60 min. 2 łatwy
Głosów: 9
Nadziewana Francuzeczka mięsem mielonym i szpinakiem
Nadziewana...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 3940
Twarogowo-Anansowe Pancakesy
Twarogowo-Anansowe...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 7