Przepis konkursowy

ROGALIKI
Zdjęcie przepisu
Składniki:
Mąka pszenna, 3 szkl.
Śmietana 18%, 160 ml
Drożdże, 60 g
Masło, 125 g
Jajka, 2 szt.
Cukier, 2 łyżki
Marmolada,
Przygotowanie:
czas: 30 min. porcja: 4
poziom trudności: średni
Autor: Joanna (Ustka)
(Głosów: 1723)


Zostań mistrzem kuchni

Zimne masło zagniatamy z mąką, następnie dodajemy rozkruszone drożdże, cukier, śmietanę, jajka i całość zagniatamy, aż do uzyskania gładkiego ciasta, tak aby nie lepiło się do rąk. Następnie odrywamy kawałki ciasta, które cienko wałkujemy. Za pomocą talerza wycinamy duże koło, które następnie dzielimy na 8 równych trójkątów, na których układamy niewielką ilość marmolady. Zawijamy rogaliki. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy rogaliki ok. 10 minut, aż się zarumienią. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.
Świniak na śniadanie
Świniak na śniadanie
30 min. 6 łatwy
Głosów: 122
Smakowity pieróg ;)
Smakowity pieróg ;)
pow. 60 min. 6 łatwy
Głosów: 43
Cukinia nadziewana mięsem w sosie pomidorowo-paprykowym
Cukinia nadziewana...
pow. 60 min. 4 średni
Głosów: 20
Kulki z serka Labneh w oliwie i ziołach
Kulki z serka Labneh w...
pow. 60 min. 4 łatwy
Głosów: 12
Czekoladowe muffinki
Czekoladowe muffinki
30 min. 8 łatwy
Głosów: 7
Tort malinowo-śmietanowy
Tort malinowo-śmietanowy
30 min. 8 łatwy
Głosów: 3