Przepis konkursowy

SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI
Zdjęcie przepisu
Składniki:
jajka Ale Jaja, 3 sztuki
cukier, 3/4 szklanki
mąka, 1 szklanka
truskawki, 300 g
galaretka truskawkowa, 2 sztuki
serek homogenizowany, 4 opakowania
serek mascarpone, 250 g
żelatyna, 1,5 łyżeczki
cukier, 2 łyżki
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor: Marian (Jaworzno)
(Głosów: 17)


Zostań mistrzem kuchni

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy pod koniec cukier, a następnie żółtka. Na koniec przesiewamy mąką i delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto wlewamy do formy i pieczemy ok 20 min. w temp. 180 C. Galaretki rozpuszczamy w 700 g wody i pozostawiamy do lekkiego stężenia. Serek homogenizowany ubijamy, dodając po łyżce serka mascarpone oraz cukier. Jeśli masę mamy sztywną możemy nie dodawać żelatyny. Jeśli jednak masa jest lejąca dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Taką masę wylewamy na biszkopt i schładzamy ok 30-40 min. Na sztywną masę układamy owoce - truskawki i zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto ponownie schładzamy w lodówce - najlepiej przez całą noc. Smacznego !!
WĄTRÓBKA ZAPIEKANA
WĄTRÓBKA ZAPIEKANA
30-60 min. 2 łatwy
Głosów: 35
Kurczak z brokułami w cieście fracuskim
Kurczak z brokułami w...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 115
Pudding chlebowy z białym serem i owocami
Pudding chlebowy z...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 1
Wesołe ciasto pełne jajek
Wesołe ciasto pełne jajek
30-60 min. 6 łatwy
Głosów: 131
Pizza z młodą cukinią, szpinakiem i mozarellą
Pizza z młodą cukinią,...
30-60 min. 4 średni
Głosów: 74
Rozgrzewajacy Gulasz Papy Smerfa
Rozgrzewajacy Gulasz...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 91