Przepis konkursowy

TAJSKA ZUPA Z KURCZAKIEM I MLEKIEM KOKOSOWYM
Zdjęcie przepisu
Składniki:
bulion, 800 ml
mleko kokosowe, 400 ml
szalotka, 1 szt
ząbki czosnku, 3 szt
świeży imbir, 3 cm
kurkuma, 1 łyżeczka
mielona trawa cytrynowa, 1 łyżeczka
kmin rzymski, 1 łyżeczka
kolendra, 1/2 łyżeczki
sos rybny, 2 łyżki
sok z limonki, 1/2 szt
brązowy cukier, 1 łyżeczka
pierś z kurczaka, 300 g
makaron do dań azjatyckich, 160 g
olej do smażenia, do smaku
papryczka chili, 1 szt
Przygotowanie:
czas: 30 min. porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor: Agata (Warszawa)
(Głosów: 35)


Zostań mistrzem kuchni

W garnku rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy posiekane: czosnek, imbir, szalotkę i papryczkę, smażymy przez 3 minuty. Wsypujemy kolendrę, kumin i kurkumę, smażymy 30 sekund. Dolewamy bulion, mleczko kokosowe, sos rybny, pokrojonego w cienkie paseczki kurczaka, trawę cytrynową, sok z limonki i cukier. Doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu 10-15 minut. Ogień wyłączamy i dodajemy makaron, mieszamy. Po 3 minutach zupa jest gotowa do podania.
Kawa mrożona
Kawa mrożona
30 min. 2 łatwy
Głosów: 37
Ciekawy dorsz
Ciekawy dorsz
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 7
Ciasteczka śmietankowe
Ciasteczka śmietankowe
30 min. 8 łatwy
Głosów: 8
Kanapkowy ser pomidorowy
Kanapkowy ser pomidorowy
30 min. 4 łatwy
Głosów: 16
Kokosowe paski z piersi kurczaka
Kokosowe paski z...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 1374
Migdałowa poezja
Migdałowa poezja
pow. 60 min. 6 łatwy
Głosów: 3725