Przepis konkursowy

TAJSKIE CURRY
Zdjęcie przepisu
Składniki:
Tajska pasta curry, 2 łyżki
Cukinia, 1 szt.
Papryka czerwona, 1 szt.
Papryka zielona, 1 szt.
Cebula, 1 szt.
Marchewka , 1 szt.
Filet z kurczaka, 350 g
Starty korzeń imbiru, 1 łyżeczka
Czosnek, 3-4 ząbki
Mleczko kokosowe, 500 ml
Cukier, 1 łyżka
Sos rybny, 1 łyżka
Liście limonki (opcjonalnie), 3-4 sztuki
Trawa cytrynowa (opcjonalnie), 1 bulwa / łyżeczka
Olej, 3 łyżki
Ryż, 300 g
Sól, 1 łyżeczka
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor: Anna (Stargard Szczeciński)
(Głosów: 4)


Zostań mistrzem kuchni

Kurczaka pokroić w kostkę ok. 2 x 2 cm. Marchewkę i cebulę obrać, z papryk usunąć gniazda nasienne, wszystkie warzywa umyć. Warzywa pokroić na kawałki o podobnej wielkości jak kurczaka. Na rozgrzaną patelnię wlać olej. Na oleju podsmażyć pastę curry przez ok. 1 minutę. Wrzucić na patelnię mięso kurczaka i smażyć na średnim ogniu przez ok. 5-7 minut, by mięso nie było surowe. Pod koniec podsmażania wlać na patelnię sos rybny. Wstrząsnąć puszkę z mleczkiem kokosowym, by dobrze się zmieszało i następnie wlać mleczko na patelnią. Dodać sól, cukier, starty imbir i czosnek, a także liście limonki (opcjonalnie) i startą lub siekaną trawę cytrynową (opcjonalnie). Następnie dodać pokrojoną marchewkę. Po ok. 2 minutach dodać paprykę i cukinię. Po kolejnych 2 minutach dodać cebulę. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu przez ok. 8-10 minut, aż warzywa będą miękkie. Podawać z gotowanym ryżem.
Ciekawy dorsz
Ciekawy dorsz
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 7
Grzybki
Grzybki
30-60 min. 6 średni
Głosów: 17
Sernik śmietankowy
Sernik śmietankowy
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 3
Ziemniaki w waflu
Ziemniaki w waflu
30-60 min. 4 średni
Głosów: 257
Tort bezowy z malinami, serkiem mascarpone pod chmurką z czekolady
Tort bezowy z...
pow. 60 min. 6 średni
Głosów: 1
Parmeńskie różyczki
Parmeńskie różyczki
30 min. 2 łatwy
Głosów: 128