Przepis konkursowy

TORT MALINOWY
Zdjęcie przepisu
Składniki:
jajka Ale jaja, 5
cukier, 3/4 szklanki
mąka tortowa, 2/3 szklanki
ciemne kakao, 1/3 szklanki
proszek do pieczenia, 1,5 łyzeczki
Serek Mascarpone, 500 g
Śmietana kremówka 36%, 500 ml
Cukier puder, 2 płaskie łyżki
maliny, 1,5 szklanki
borówki, szklanka
Dżem malinowy, 1 słoiczek
Krem malinowy Dr. Oetker, 1/2 opakowania
Kolorowa posypka do boków tortu, 2 opakowania
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 8
poziom trudności: średni
Autor: Katarzyna (Toruń)
(Głosów: 849)


Zostań mistrzem kuchni

Wymieszać i przesiać mąkę z kakao. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodawać porcjami cukier. Następnie dodawać po jednym żółtka ciągle ubijając. Dodać suche produkty i delikatnie połączyć z białkami (mieszając ręcznie). Dno tortownicy (25 cm) wyłożyć papierem, boki wysmarować i oprószyć mąką. Piec około 40 minut w temp. ok. 170 stopni. Wystudzony biszkopt podzielić na 3 części. Krążki nasączyć wodą z cukrem i cytryną. Serek mascarpone połączyć ze śmietaną i ubić na puszystą masę. Odłożyć 1/3 kremu i dodać krem Dr. Oetkera, do drugiej dodać cukier puder i ubić. Dolny biszkopt wysmarować dżemem, położyć warstwę białego kremu, powtykać maliny. Położyć drugi krążek. Wyłożyć różową masę. Powtykać maliny. Przykryć trzecim krążkiem. Całość wysmarować białą masą, na wierzchu ozdobić malinami i borówkami. Boki obsypać kolorową posypką. Smacznego. :)
Bezowiec inaczej
Bezowiec inaczej
30-60 min. 8 średni
Głosów: 203
Wysowski bogracz na ostro
Wysowski bogracz na ostro
pow. 60 min. 6 łatwy
Głosów: 963
Grillowana pierś z kurczaka z tapenadą pod szynką parmeńską z grzankami
Grillowana pierś z...
30-60 min. 2 łatwy
Głosów: 93
Tarta wytrawna z boczkiem i pomidorkami koktajlowymi
Tarta wytrawna z...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 2247
Szaszłyki po japońsku
Szaszłyki po japońsku
30 min. 2 łatwy
Głosów: 3813
Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym
Zupa dyniowa z...
pow. 60 min. 4 łatwy
Głosów: 19