Przepis konkursowy

ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z KURCZAKIEM
Zdjęcie przepisu
Składniki:
makaron rurki Pastani, 300 g
filet z piersi kurczaka Świat drobiu, 2 filety
pieczarki, 500 g
papryka czerwona, 2 małe sztuki
pomidory krojone bez skórki Nasza spiżarnia, 1 puszka
koncentrat pomidorowy, 3 łyżki
ser edamski Serovit, 250 g
przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, bazylia, sól, pieprz, po 1 łyżce
olej do smażenia, 1 łyżka
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor: DOROTA (LUBARTÓW)
(Głosów: 8)


Zostań mistrzem kuchni

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Filet z piersi kurczaka pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić w plasterki, a paprykę pokroić w paski. Mięso obsmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na tej samej patelni podsmażyć pieczarki wraz z papryką do miękkości (do czasu aż wyparuje woda z pieczarek), doprawić papryką w proszku i chwilę podsmażyć. Następnie dodać pomidory z puszki wraz z zalewą, chwilę smażyć. Dodać koncentrat pomidorowy oraz doprawić bazylią, solą i pieprzem. Całość chwilę smażyć. Do kurczaka dodać ugotowany makaron oraz usmażone warzywa. Całość wymieszać, na wierzch posypać startym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.180. Zapiekać 20 minut. Smacznego.
Focaccia z figami
Focaccia z figami
pow. 60 min. 2 średni
Głosów: 120
Marynowany kurczak z ryżem i warzywami
Marynowany kurczak z...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 42
Tort nutellowo-waniliowy
Tort nutellowo-waniliowy
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 283
Sałatka ze szpinaku pod sosem vinegret
Sałatka ze szpinaku...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 14
Zapiekana faszerowana papryka
Zapiekana faszerowana...
30-60 min. 8 średni
Głosów: 73
Paprykowe łódeczki z serem mocarella
Paprykowe łódeczki z...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 10