Przepis konkursowy

ZIELONA SAŁATKA Z PAPRYKĄ, OLIWKAMI I SOSEM ORZESZKOWYM
Zdjęcie przepisu
Składniki:
Szpinak baby, 200 g
Jarmuż, 200 g
Oliwki zielone, 10 szt.
Papryka czerwona, 1/2 szt.
Papryka żółta, 1/2 szt.
Nasiona słonecznika, 1/4 szkl.
Orzeszki ziemne, 1/4 szkl.
Żurawina suszona, 1/4 szkl.
Masło orzechowe, 3 łyżki
Woda, 1,5 łyżki
Sól morska, 2 szczypty
Olej lniany, 2 łyżki
Pieprz czarny, 1/2 łyżeczki
Przygotowanie:
czas: 30 min. porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor: Monika (Kraków)
(Głosów: 6)


Zostań mistrzem kuchni

Szpinak i jarmuż umyć, od szpinaku oderwać ogonki, a od jarmużu twarde łodygi. Szpinak wrzucić do miski w całości jeśli mamy drobne listki, a jeśli duże - najłatwiej je pociąć nożyczkami. Jarmuż pokroić w drobniutkie kawałki (jest dość twardy). Pokroić paprykę w kostkę a oliwki w plasterki. Wrzucić wszystko do miski, dosypać słonecznik oraz resztę bakalii, jeśli ich używamy. Doprawić do smaku pieprzem. Przygotować sos: masło orzechowe podgrzać w garnuszku z odrobiną wody, tak by lekko się rozpuściło. Lekko ostudzić i wymieszać z łyżką oleju lnianego (lub więcej, do osiągnięcia pożądanej konsystencji). Doprawić solą. Wymieszać sos z sałatką i odstawić na chwilę, tak by składniki się przegryzły.
Sernik grecki
Sernik grecki
30-60 min. 8 łatwy
Głosów: 18
Pierożki ze szpinakiem
Pierożki ze szpinakiem
pow. 60 min. 4 średni
Głosów: 4000
CIASTO STRACIATELLA
CIASTO STRACIATELLA
30-60 min. 8 łatwy
Głosów: 35
Pizza Gyros na suszonych pomidorach
Pizza Gyros na...
pow. 60 min. 4 średni
Głosów: 73
Krówka z prażonym słonecznikiem
Krówka z prażonym...
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 28
Ananasowy wulkan
Ananasowy wulkan
30 min. 4 łatwy
Głosów: 3