Przepis konkursowy

BABA ZIEMNIACZANA
Zdjęcie przepisu
Składniki:
ziemniaki surowe, 2,5 kg
cebula, 2 szt
podgardle, 300 g
olej,
mąka ziemniaczana, 2 łyżki
mąka pszenna, 2 łyżki
jajka, 2 szt
mleko, 1 szkl
sól,
pieprz czarny,
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor: Elwira (Szepietowo)
(Głosów: 108)


Zostań mistrzem kuchni

Ziemniaki ścieramy na tarce (na papkę) łącznie z 1 cebulą. Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z pokrojoną w kostkę cebulą. Zalewamy to mlekiem i zagotowujemy. Gorące wlewamy do ziemniaków i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wsypujemy mąki, dodajemy jajka i dokładnie wszystko mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do temp 180 stopni. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy kilka łyżek oleju i wlewamy naszą ziemniaczaną masę, którą po wierzchu również dość obficie skrapiamy olejem. Pieczemy ok 1 godz. Pod koniec można podnieść temp i włączyć górną grzałkę, aby ładniej zapiec górę. Musi być piękna, brązowa i chrupiąca.
Ciastko w wiśniowym sadzie
Ciastko w wiśniowym...
pow. 60 min. 4 średni
Głosów: 667
Pierś kurczaka z konfiturą z czerwonej cebuli z karmelizowaną gruszką
Pierś kurczaka z...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 27
RUNO LEŚNE
RUNO LEŚNE
pow. 60 min. 8 łatwy
Głosów: 16
Kanapkowy ser pomidorowy
Kanapkowy ser pomidorowy
30 min. 4 łatwy
Głosów: 16
Zawijasy (roladki)
Zawijasy (roladki)
30-60 min. 2 średni
Głosów: 26
Zupa krem marchwiowa z suszonymi pomidorami i serkiem Mascarpone
Zupa krem marchwiowa z...
30-60 min. 6 średni
Głosów: 15