Przepis konkursowy

CIASTO DYNIOWE Z CZEKOLADĄ
Zdjęcie przepisu
Składniki:
cukier, 250 g
olej, 3/4 szkl.
jaja, 3 szt.
mąka, 450 g
sól, szczypta
soda oczyszczona, 1,5 łyżeczki
cynamon, 1,5 łyżeczki
gałka muszkatołowa, 1/2 łyżeczki
puree z dyni, pełna szklanka
czekolada mleczna lub deserowa, 100 g
olej, 2-3 łyżki
wiórki kokosowe, 1/2 szklanki
czekolada gorzka, 150 g
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 6
poziom trudności: średni
Autor: Krystyna (Rzeszów)
(Głosów: 11)


Zostań mistrzem kuchni

Wszystkie składniki przed zamieszaniem ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Na początek musimy przygotować puree z dyni. Dynię (ja użyłam hokkaido) przekroić na pół i wydrążyć pestki. Następnie pociąć w półksiężyce (mogą być grubsze) i każdy kawałek zawinąć w folię aluminiową. Ułożyć na blaszce i wstawić do piekarnika ustawionego na 180 stopni na ok. 60 min (do czasu aż zmięknie). Wyciągamy ją i czekamy aż ostygnie. Odwijamy z folii, wylewamy wodę która wyciekła z dyni, ściągamy skórkę (odmiana hokkaido tego nie potrzebuje bo skórka jest bardzo cienka po upieczeniu i nie wpływa to na smak choć oczywiście można ją ściągać). Dynię łamiemy na mniejsze kawałki i ucieramy blenderem na gładką masę. Gorzką czekoladę połamać na kostki i posiekać nożem. Mąkę mieszamy z solą, sodą, cynamonem i gałką muszkatołową aby składniki były równomiernie zmieszane z mąką. Jajka ucieramy mikserem, dodajemy cukier i po trochę olej. Dodajemy puree z dyni i mieszamy drewnianą łyżką. Mąkę zmieszaną z wyżej podanymi składnikami przesiewamy przez sitko do mąki i delikatnie dodajemy do ciasta mieszając łyżką. Na końcu dodajemy posiekaną gorzką czekoladę (ja dodałam z Alpen Gold) i delikatnie mieszamy. Piec w temperaturze 200 stopni około 45-50 minut. Przez ok. 30 min. nie powinno się otwierać piekarnika. Używam piekarnika gazowego. Aby wierzch się nie przypalił można przykryć foremkę folią aluminiową. Ciasto potrafi urosnąć przynajmniej 2-3-krotnie więc należy wziąć pod uwagę wysokość foremki. Ja użyłam foremki 30 cm na 15 cm. Po wystudzeniu ciasta pokroić mleczną lub deserową czekoladę, wrzucić z do metalowej miski, dodać 2-3 łyżki oleju (aby nieco rozrzedzić czekoladę, ale nie za wiele). Miskę umieścić w garnku z wodą i delikatnie podgrzewać aż czekolada się rozpuści, uważać aby nie była gorąca. Oblać ciasto a wierzch posypać wiórkami kokosowymi lub inną posypką według uznania.
Tarta z gruszkami
Tarta z gruszkami
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 196
Sernik na zimno z owocami
Sernik na zimno z owocami
pow. 60 min. 4 średni
Głosów: 323
Śródziemnomorskie spaghetti
Śródziemnomorskie...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 4773
Sałatka Muszelka
Sałatka Muszelka
30 min. 6 łatwy
Głosów: 86
Jesienne figi
Jesienne figi
30 min. 2 łatwy
Głosów: 16
Tarta z pieczarkami
Tarta z pieczarkami
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 1541