Przepis konkursowy

CZEKOLADOWA TARTA Z FIGAMI I PIECZONYM JOGURTEM
Zdjęcie przepisu
Składniki:
miękkiego masła, 150 g
mąki pszennej, 250
żółtko, 1
cukru , 2 łyżki
kakao, 2 łyżki
soli, szczypta
jogurtu naturalnego typu greckiego Tolonis, 600 g
jajka, 3
mąki pszennej, 2 łyżki
skórka starta z połówki pomarańczy,
migdałów, szklanka
miodu, 2-3 łyżeczki
cukru pudru, 2 łyżki
ekstraktu waniliowego, łyżeczka
dojrzałe figi, 4
płynnego miodu, 2 łyżki
płatków migdałowych, garść
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 6
poziom trudności: łatwy
Autor: Sylwia (Kraków)
(Głosów: 4113)


Zostań mistrzem kuchni

Masło siekamy razem z mąką pszenną. Przyda się tutaj duży nóż, ponieważ nie chcemy zbytnio ogrzewać masy. Dodajemy cukier, sól, kakao i żółtko, gdy mąka będzie miała konsystencję mokrego piasku. Szybko zagniatamy, tak aby uzyskać gładkie ciasto. Formujemy kulę, którą obwijamy folią i przekładamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na grubość ok 0,5 cm i wyklejamy nim dużą foremkę do tart (w moim przypadku prostokątną formę 20x30 cm) Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na ok 15 minut, tak aby tylko delikatnie się zapiekło, ale nie nabrało koloru. Wszystkie składniki potrzebne do masy jogurtowej należy zmiksować ze sobą, do uzyskania gładkiej konsystencji. Migdały przed zmiksowaniem należy jeszcze podprażyć na suchej patelni, co powinno zająć dosłownie 2-3 minuty. Następnie masę tę wylewamy na nasze ciasto. Figi kroimy w grube plastry i układamy je na wierzchu tarty, tak aby lekko na siebie nachodziły. Tartę pieczemy w 160 stopniach przez ok. 35 minut. Ważnym jest, aby masa jogurtowa zupełnie się ścięła, więc należy to koniecznie sprawdzić w samym środku ciasta (powinna być miękka, ale zwarta). Po wyjęciu z piekarnika tartę posypujemy pozostałymi migdałami i polewamy miodem.
Faszerowana cukinia
Faszerowana cukinia
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 3967
Pizza 4 smaków
Pizza 4 smaków
30-60 min. 2 łatwy
Głosów: 7
Pieczarki faszerowane
Pieczarki faszerowane
30-60 min. 4 średni
Głosów: 132
Francuskie paszteciki bezmięsne
Francuskie paszteciki...
30 min. 6 średni
Głosów: 89
Zdrowa, warzywna sałatka z soją
Zdrowa, warzywna...
30 min. 2 średni
Głosów: 126
Jabłka w cieście jogurtowym
Jabłka w cieście...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 22