Przepis konkursowy

CZEKOLADOWA TARTA Z PORZECZKAMI
Zdjęcie przepisu
Składniki:
Mąka, 200g
Masło, 250g
Cukier, 120g
Cukier wanilinowy, 2 op.
Kakao, 20g
Mleko, 100ml
Mleko w proszku, 100g
Serek mascarpone, 1 łyżka
Zimna woda, 2-3 łyżki
Porzeczki, duża garść
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 8
poziom trudności: średni
Autor: Kamila (Toruń)
(Głosów: 261)


Zostań mistrzem kuchni

Do miski wsypać mąkę, dodać 125g zimnego, pokrojonego masła, 40g cukru i jedno opakowanie cukru wanilinowego, szczyptę soli, kakao i 2 łyżki zimnej wody. Zagnieść ciasto. Formę do tarty wysmarować masłem i wykleić równomiernie ciastem, a następnie wstawić do lodówki na 20 minut. Nagrzać piekarnik do 200 st.C. Schłodzone ciasto gęsto nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 20 minut. Ostawiamy do wystudzenia i w tym czasie robimy masę: mleko gotujemy z 80g cukru i cukrem wanilinowym, po zagotowaniu odstawiamy do wystygnięcia. 125g masła miksujemy na puch. Cały czas miksując, stopniowo dolewamy mleka, wsypujemy po łyżce mleka w proszku oraz dodajemy serek. Wymieszaną masę wykładamy na tartę, wygładzamy ją i posypujemy czarnymi i czerwonymi porzeczkami. Smacznego!
WEGAŃSKIE GOŁĄBKI W LIŚCIACH BOTWINY
WEGAŃSKIE GOŁĄBKI W...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 17
Faszerowana cukinia
Faszerowana cukinia
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 3967
Tort malinowy
Tort malinowy
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 849
Bułki kajzerki
Bułki kajzerki
pow. 60 min. 2 łatwy
Głosów: 55
Złota lawina szczęścia
Złota lawina szczęścia
30 min. 2 łatwy
Głosów: 316
Polędwiczka wieprzowa faszerowana kurkami
Polędwiczka wieprzowa...
pow. 60 min. 4 średni
Głosów: 27